Това се налага от директива INSPIRE на Европейската комисияНатрупаният опит

...
Това се налага от директива INSPIRE на Европейската комисияНатрупаният опит
Коментари Харесай

България ускорява дигитализацията на кадастъра

Това се постанова от инструкция INSPIRE на Европейската комисия

„ Натрупаният опит през годините е една добра причина за сполучливо внедряване на INSPIRE в България ”, уточни Александър Лазаров, ръководител на Географска информационна система Алианс

Агенция по кадастър, география и геодезия поема отговорността за въвеждане на инструкция INSPIRE в България и с това построяването на единна национална система за пространствени данни – това бе разисквано по време на отбелязването на Световния Географска информационна система Ден в София.

Според инструкция INSPIRE на Европейската комисия, до 2021 година всички пространствени данни в България би трябвало да бъдат хармонизирани и налични посредством единна паневропейска цифрова инфраструктура, с цел да могат експертите от Европейска комисия да взимат решения за ръководство на околната среда като употребяват данни за превоз, инфраструктура, социално-икономически характерности, публично здраве и сигурност.

„ Агенция по кадастър е една от институциите, в която дигитализацията е заложена още с въвеждането на Закона за Кадастъра и Имотния Регистър, признат през 2001 година По силата на този закон, информацията за кадастъра и собствеността се поддържат напълно в дигитален тип и това даде опция на организацията да осъществя огромен брой електронни услуги. Натрупаният опит през годините е една добра причина за сполучливо внедряване на INSPIRE в България ”, уточни Александър Лазаров, ръководител на Географска информационна система Алианс, обединяване на български компании и организации в региона на Географска информационна система.

За да форсира въвеждането на директивата, България е належащо да предприеме следните стъпки:

Световен Географска информационна система Ден 2017 бе маркиран от повече от 150 експерти от голям брой университетски институции, неправителствени организации и снабдители на публични и комунални услуги, а с цел да споделят своя опит, в България дойдоха експерти от Холандия, Германия и Чехия. Географска информационна система Денят е отбелязван всяка година през третата сряда на месец ноември.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР