Това са извънземни. Това са самолети. Не - това са

...
Това са извънземни. Това са самолети. Не - това са
Коментари Харесай

Светлинни влакови композиции в небето? Не! Флотилията на Сателитите на Мъск!

Това са извънземни. Това са самолети. Не - това са спътниците на един от най-богатите хора в света Илон Мъск. Вече няколко следващи вечери те прелитат над главите на хората по целия свят, предизвиквайки ужас. Преминаха и над България, а по-късно сигналите за забелязано НЛО внезапно се усилиха. Но не, живи същества от далечни галактики не ни заобикалят, просто един супер богат човек желае да пусне интернет, даже и в най-отдалечените от цивилизацията места.

Още през 2015 година Илон Мъск разгласи, че стартира попълването на документите, които ще са му нужни да пусне в ниската орбита към Земята 4000 спътника, които ще излъчват интернет. Тогава футористът сподели: "Наистина си мислим да създадем нещо дълготрайно. Като да издигнем на ново интернета, само че в космоса. "

Но всички знаем, че Мъск не се задоволява с малко. Скоро броят на спътниците, които би трябвало да бъдат изстреляни в космоса се усили. Space X получи позволение да изстреля 12 хиляди машини. Много евентуално е броят им да скочи още - до 30 хиляди Само с цел да сложим нещата в преспектива - към 2000 спътника обикалят към Земята сега. Едва 9000 са били изстрелвани през цялата ни история по данни на Службата на Организация на обединените нации по галактическите въпроси.

През 2018 година Space X изстреля първте тестови апарати TinTinA и TinTinB. Мисията мина леко, а по-късно Мъск пожела още нещо - флотилията му от спътници да лети още по-ниско от контрактуваното. Първите 60 спътника бяха издърпани в космоса от ракетата Falcon 9 на 23 май 2019 година. Те летят на 550 км височина - достатътчно ниско, с цел да бъдат издърпани от земната гравитация и да паднат на Земята щом "умрат ", без да се трансформират в галактически отпадък.

Навярно сте се запитали кой финансира всичко това? В основаването на Starlink работи както SpaceX, по този начин и другите компании на Илон Мъск - Iridium и Orbcomm. Интересното е, че и двете са оповестили фалит. Целият план ще отнеме най-малко пет години и цената му за в този момент е 9,8 милиарда $, като съгласно специалистите, тя може и да нарасне фрапантно в бъдеще. Засега Мъск заплаща за това наслаждение от парите на компанията си SpaceX, само че концепцията данъкоплатците да поемат огромната сума не му е непозната.

Как работи Starlink?

Всеки един спътник тежи 227 кг и е с размера на маса, пишат от списание Sky&Telescope. Те ще оферират 47% по-бърз интернет, употребявайки галактическия вакуум, вместо оптични кабели, които би трябвало да бъдат полагани в земята. Интернетът, който използваме в този момент, употребява голям транспортен съд, който се намира на повече от 35 хиляди км височина. Това голямо разстояние е причина за огромно закъснение при предаване на данните. А Starlink има за цел всичко да се случва оптимално бързо, а информацията да доближава даже във вътрешността в океаните и толкоз отдалачени места, където слагането на оптични кабели би било извънредно скъпо и комплицирано.

Според Мъск Starlink ще предлага минимално интернет покритие щом първите 400 спътника към този момент са в орбита и приблизително интернет покритие, щом над главите ни към този момент се движат над 800.

За да се свържат към интернет, потребителите ще би трябвало да си купят рутери от SpaceX, които да се свързват към изкуствените спътници в космоса.

Флотилията, на която станахме очевидци, е третата, която е изстреляна в Космоса. След няколко дни още спътници ще бъдат изведени в орбита, а задачата е цялостно интернет покритие да се обезпечи до края на 2020 година. По думите на футуриста, близо 3 милиарда души, които в този момент нямат достъп до интернет, ще могат да се включат към световната мрежа и то на относително ниска цена. Въпреки че цената не наподобява ниска - съгласно специалистите, супербързият интернет ще коства към 80 $ на месец плюс сред 100 и 300 $ за инсталиране на системата в дома ви. Също по този начин планът му може да помогне и за колонизирането на Марс.

За да избегнат конфликти с галактически парчета, спътниците употребяват комплицирана автоматизирана система и връзка с мрежата за наблюдаване на галактическите парчета на Министерството на защитата, с цел да се избегнат обекти, които съставляват опасност за тях.

Астрономите обаче надалеч не са удовлетворени

Толкова доста спътници, забележими даже и с просто око - това не е фантазията на нито един астроном. Въпреки че Илон Мъск даде обещание, че изобретението му няма да пречи на научния напредък, астрономите са обезпокоени, че ярките спътници ще пречат на ултра сензитивните телескопи да следят звездното небе. В момента има изстреляни към 300 спътника, а астрономите към този момент виждат дълги светли линии по фотосите си, оставени от спътниците на Мъск.

Според футуриста това се дължи на обстоятелството, че някои от машините към момента се намират на по-ниска височина от тази, която се цели: "Те към момента се наместват. Но когато всички към този момент са в орбита, ще съм впечатлен, в случай че някой може да каже къде се намират. За в този момент не съм срещнал нито един човек, който да може да ми каже къде тъкмо са спътниците ми ", безапелационен бе Мъск.

Учените го опровергаха. Според изследване на European Southern Observatory, работата на огромните и комплицирани телескопи, като Vera C. Rubin в Чили, ще бъде мощно повлияна от огромната флотилия. Една от аргументите е, че те отразяват доста светлина. И като по знамение Мъск се съгласи, че евентуално е в неточност. Той разгласи, че SpaceX към този момент работи върху това, да направи спътниците по-малко светлоотразителни, като направи антените им черни, вместо бели и проектира сенник.

През януари тази година SpaceX разгласи, че опитва с потреблението на тъмни покрития, с цел да направи спътниците си по-малко ярки, макар че специалисти настояват пред Business Insider, че това ще бъде комплицирана интервенция, която може би няма да реши казуса с изкуствените спътници, които пречат на астрономическите показания.

Мъск не е единственият, само че има преимущество

Не единствено SpaceX желае да покрие света с интернет от космоса. Компании като OneWeb, Telesat и Amazon също имат сходни хрумвания, само че Илон Мъск е няколко крачки пред тях. Причината е елементарна - всички останали занапред би трябвало да проектират и строят ракети. SpaceX в началото се занимаваше единствено с това, като Мъск, евентуално от досада, изстреля и единият от колите си Tesla с една от ракетите си.

Според Reuters, изкуствените спътници на Starlink към този момент доставят висока честотна лента на самолетите на Военновъздушни сили, а през май Елон Мъск разгласява пост в Twitter, който гласеше: "Уау! Той работи! " от терминал на Starlink в дома си.

Преди дни, на 17 април, Мъск тества за следващ път ракетата си Falcon 9, която ще след три дни, на 23 април, ще изстреля още една флотилия от 60 спътника в космоса. Това ще бъде петата Starlink задача и седмата флотилия изкуствени спътници в космоса. Вероятно ще успеем да видим и тях, само че този път ще знаем - това не са извънземни, това е просто футуристът Мъск, който още веднъж смайва с грандиозните си хрумвания.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР