Това показват данните от национално представително изследване на общественото мнение

...
Това показват данните от национално представително изследване на общественото мнение
Коментари Харесай

Увеличава се делът на българите, които предпочитат съюз с НАТО и ЕС пред съюз с Русия и Беларус

Това демонстрират данните от национално представително проучване на публичното мнение по самодейност на Институт Отворено общество - София (ИООС), извършено през юли 2023 година

Близо 45% от интервюираните декларират, че България би трябвало да се нарежда в съюз със страните от НАТО и Европейски Съюз при положение на ново разделяне в Европа сходно на това от времето на Студената война. За съюз със страни като Русия и Беларус се афишират 22% от запитаните. Близо 4% биха предпочели неутралитет/независимост, а 1% за са самостоятелност/да се пазят националните ползи. Хората, които не могат да преценяват или не дават отговор на въпроса, са близо 30%.

Графика: Институт Отворено общество - София

Данните по отношение на предходната 2022 година демонстрират нарастване на каузи на последователите на съюз с Европейски Съюз и НАТО с 6% - от 39% през юни 2022 година до 45% през юли 2023 година Делът на последователите на Русия и Беларус понижава, само че нищожно - с 1% от 23% през предходната година до 22% през тази година.

Графика: Институт Отворено общество - София

Повече информация и.

За проучването:

Цитираните данни са от национално представително проучване на публичното мнение, извършено измежду пълнолетното население на страната през интервала 9-17 юли 2023 година по метода на директно стандартизирано изявление " лице в лице ". Респондентите са подбрани посредством двустепенна стратифицирана извадка по район и вид обитаемо място с квота по признаците пол и възраст. Проведени са 1003 ефикасни изявленията. Максималната стохастична неточност при 95% гаранционна възможност и при 50-процентен дял е ±3,1%.

Изследването е извършено на терен от организация " Тренд " по поръчка на Фондация " Институт Отворено общество - София " с поддръжката на Фонд Активни жители България. Средствата за Фонд Активни жители са предоставени от Исландия, Норвегия и Лихтенщайн в границите на Финансовия механизъм на ЕИП 2014-2021. Изказаните отзиви са на създателите и не отразяват безусловно мнението на Оператора на Фонд Активни жители или на Финансовия механизъм на ЕИП.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР