Това определено е необичайно извинение – извинение, отправено от кабинета

...
Това определено е необичайно извинение – извинение, отправено от кабинета
Коментари Харесай

Тайните ненадеждни доказателства на ЕС срещу руските олигарси

Това несъмнено е извънредно опрощение – опрощение, отправено от кабинета на ръководителя на Европейския съвет към глобен съветски олигарх . В поверителния пакет с доказателства, употребен от Европейския съюз, с цел да обоснове замразяването на активите му, националността на Вячеслав Моше Кантор е посочена като „ еврейска/руска “ , разкри “Politico ”.

70-годишният милиардер, който в миналото е бил отпред на съветския колос за произвеждане на торове „ Акрон “ , Кантор се отдръпва от поста си на ръководител на Европейския еврейски конгрес, откакто през април 2022 година е глобен от Европейски Съюз и Обединеното кралство . Той има съветско, английско и израелско поданство. Обозначението „ евреин/руснак “ може да е неправилна отпратка към етническа подредба от руската ера, само че няколко специалисти, привлечени от юристите на Кантор, считат, че това е антисемитско изложение , което не би трябвало да бъде включено в формален документ.

„ Искрено съжаляваме за позволената неточност, “, се споделя в писмо до Кантор от юли 2022 година, изпратено от кабинета на Шарл Мишел , ръководител на Европейския съвет, междуправителственото звено на Европейски Съюз. В него се отбелязва още, че пакетът с доказателства „ е поправен “.

Смущаващият гаф не е изключение . Той е индикативен за небрежния темперамент на доказателствата , употребявани от Европейски Съюз в устрема му да окаже напън върху доближените до съветския президент Владимир Путин след пълномащабната му инвазия в Украйна.

При подготовката на тази публикация екип на “Politico ” получи достъп до пет от по този начин наречените „ работни документи “ , употребявани от Съвета , с цел да обоснове налагането на наказания на съветски бизнес водачи, длъжностни лица и членове на техните фамилии. Пакетите, обозначени като „ LIMITE “ , вътрешна подредба на Европейски Съюз, която демонстрира, че не би трябвало да бъдат споделяни с обществеността, са десетки страници. Те се състоят от изложение на правното съображение за глобите, обобщение на обосновката и къса биография на лицето, последвани от доказателства в поддръжка на обвиняването. Макар че документите са обозначени като секретни, доказателствата, на които те се основават, не са такива.

Един пакет с доказателства се основава на 10 препратки към отворени източници с друга степен на надеждност . Друг – на девет. Друг – на четири. Те включват публикации от издания като „ Financial Times “ и „ Reuteres “, само че също по този начин разчитат в огромна степен на машинно преведени публикации от съветски или украински източници с друга степен на меродавност. В един от пакетите да вземем за пример се цитира публикация, оповестена от обвързвано с съветското държавно управление начин на живот списание, което постоянно е упреквано в агитация и което разгласява повече готварски предписания, в сравнение с сериозна публицистика. В различен набор от доказателства се цитира уеб страница с непълни източници , отдаден на съмнителните афери на богати руснаци. Като справочен материал пакетите цитират едностранични профили от списание „ Forbes “ или публикации от Уикипедия , ориентирани към въпросния обект на наказания. Включването в така наречен американски лист на олигарсите, в който са посочени към 100 души, които Министерството на финансите на страната смята за „ олигарси “ , се показва като доказателство за непозволени дейности, даже в случай че не всички от листата фактически са били глобени.

Предвид всичко това, събраните доказателства разкриват по какъв начин Европейски Съюз основава доста от решенията си за наказания, измежду които лишаване на активи и възбрана за пътешестване в границите на блока.  Това са несигурни доказателства , което прави Европейски Съюз уязвим за правосъдни оспорвания . Малцина на Запад биха оспорили, че доста от близо 1600-те души, на които Европейски Съюз е наложил наказания по отношение на съветската инвазия, са третирани по законосъобразен метод. Въпреки това, по думите на юристите на глобените лица, както и самостоятелни специалисти летвата за доказателства е шокиращо ниска , изключително като се има поради тежестта на следствията.

„ Това е гражданска гибел в смисъл, че когато са глобени, те са съвсем изцяло откъснати от икономическия живот. Аз нямам яхта, тъй че не скърбя за тези притежатели на яхти. Напротив, като дете от работническата класа аз съм много благополучен, “, споделя Виктор Винклер , немски юрист, който специализира в региона на глобите, само че понастоящем няма съветски клиенти.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР