Това написа във Facebook журналистът Георги Милков.Вижте целия пост: Вижте, казвам,

...
Това написа във Facebook журналистът Георги Милков.Вижте целия пост: Вижте, казвам,
Коментари Харесай

Георги Милков: Мадам Габриел може да иска да смени мосю Борел в Б...

Това написа във Фейсбук журналистът Георги Милков.

Вижте целия пост:

 

Вижте, споделям, би трябвало да разберете, че тя е тук за малко. Премиерски пост в автобиографията е чудесна препоръка, след която човек може да се опитва за някоя позиция на доста високо интернационално равнище. Мадам Габриел може да желае, примерно, да смени мосю Борел в Брюксел и да стане външен министър на целия Европейския съюз. Или нещо сходно. Не мислите ли?

 

За такава цел е разбираемо, че се стреми да си резервира и външнополитическия сектор. Иначе преди в българската история - съвместяване на двата поста - колкото щеш. Последният настоящ министър председател на България, който е бил и външен министър, е Васил Коларов. (В най-ново време в тази обстановка е имало единствено един длъжностен министър председател и то за 2 месеца и половина, по тази причина не го броим.)

Гледам ги моите сътрапезници, че ме слушат възпитано, само че съзнавам, че опитът ми да ги убедя по какъв начин макар обособени личностни недоразумения, ние въпреки всичко си оставаме страна със постоянни институции, някак си издиша. Този от задграничните дипломати, който преди този момент се бе смял най-вече, наподобява нямаше желание да одобри изложените от мен доводи в поддръжка на госпожа Габриел.

И въпреки всичко, натърти той, в страна от Европейски Съюз един човек да е и министър председател, и външен министър, това е смехотворно!
Сменихме тематиката, само че този миг от другояче дружеския диалог остави у мен горчив привкус. Не ми даваше мира това натякване що за страна сме и взех решение по-късно да направя бърза информация. Към днешна дата какъв брой страни по света имат министър председатели и външни министри по едно и също време? По номенклатурния лист на Организация на обединените нации излязоха цели 3.

Фиджи, Самоа и Катар. Това са страните. Госпожа Фиаме Матаафа от островите Самоа е министър председател и външен министър, на другите острови тази двойна роля се играе от господин Ситивени Рабука (на фотосите по-долу).

Катар е обособена история. Там става дума за еднолично владичество, в което емирът - шейх Тамим - наскоро махна единия си братовчед от премиерския пост и постанови различен братовчед - шейх Мохамед, който от години е външен министър, да поеме и поста на министър-председател. Не можем да бъдем сравнявани с Катар по справедливи аргументи.

 

Но въпреки всичко остава утехата, че има две демокрации, въпреки и островни, с състояние близо до нашето.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР