Това лято реших да стана доброволец на горещата линия за

...
Това лято реших да стана доброволец на горещата линия за
Коментари Харесай

След скандал, обиди и побой, обикновено следва примирие и нов „меден месец“

Това лято взех решение да стана доброволец на горещата линия за домашно принуждение. Бях изумена какъв брой позвънявания има от хора, претърпели принуждение, принуждение от най-близкия си човек... Наричайте го експанзия, корист, нефункционалност, все едно – резултатът е злокобен и колкото по-рано се научите да разпознавате знаците на насилието, толкоз по-ефективни могат да са ограниченията, които ще предприемете, когато и в случай че се наложи.
Ето няколко индикации за домашно принуждение:

Цикли на корист

1. Повишаване на напрежението. Можете да забележите изливането на гнева върху жертвата, насилникът става прочувствено неустойчив. А жертвата, в противен случай, е „ по-тиха от водата, по-ниска от тревата “.
2. Акт на принуждение. Напрежението доближава своя връх, агресорът се пречупва. Насилието може да бъде от всякакво естество: закани, обиди, изнудване, физическо принуждение и др.3. Дистанцията се сменя с по-нататъшно доближаване, помиряване. Най-често на този стадий агресорът се извинява, дава обещание, че това няма да се повтори, намира оправдания, прави дарове и жестове на внимание.4. „ Меден месец “. Настъпва релативно продължително мъртвило, интервал на мира, може да наподобява, че сред сътрудниците има „ идеални “ връзки.

Червени лампи


Лишаване на жертвата от запаси
Агресорът последователно изземва ресурсите на своя сътрудник. За какви запаси приказваме? Приятели, семейство, занимания, работа, бизнес и така нататък („ Не одобрявам приятелите ти, не приказва с тях! “, „ Не е нужно да вървиш на фитнес, всички мъже те гледат там “ и т.н.). Така последователно жертвата се лишава от доста благоприятни условия в живота си на процедура остава единствено той – насилникът, което усложнява опцията за излизане от тази токсична връзка.
КонтролНасилникът не разрешава на жертвата сама да взема решения, той може да управлява облеклата, държанието, обществения кръг, избора на занимание или работа. Насилникът инфантилизира жертвата си и й насажда възприятие за лична непълноценност и беззащитност.
Подмяна на реалносттаНасилникът постоянно внушава на жертвата, че тя възприема погрешно действителността, че неопределено си спомня някои неща. От объркващата картина на света, която насилникът основава и която се разграничава от тази, която тя вижда, жертвата изпитва възприятие на безпокойствие, боязън, неустановеност. Съмнява се в себе си, в личната си визия за света и възприемането на действителността.Източник

Ако попаднете в неволя и сте жертва на домашно принуждение, не се опасявайте да помолите околните си за помощ. 
Ето номерата на горещи линии в България, където доброволци от разнообразни организации непрекъснато ще одобряват позвъняването ви и ще ви посъветват по какъв начин да постъпите:
0800 1 86 7602 981 76 860800 11 9770700 40 150
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР