Това коментира в студиото на Добро утро, Европа“ адвокат Петромир

...
Това коментира в студиото на Добро утро, Европа“ адвокат Петромир
Коментари Харесай

Адвокат Кънчев: При сигнал за домашно насилие трябва незабавно да се издава ограничителна заповед

Това разяснява в студиото на „ Добро утро, Европа “ юрист Петромир Кънчев, член на самодейност „ Правосъдие за всеки “.

 

Според него е похвално това, че се уголемява кръга от лица, които могат да получат протекция при осъществено принуждение, само че законът би трябвало да обгръща освен експанзията в дома, а насилието във всички форми - вербално, психическо и физическо.

 

В случая от Стара Загора, в случай че изобщо можем да приказваме за нещо позитивно, е това, че има огромно пробуждане на хората по тази тематика и те го припознават като собствен персонален проблем. Откакто излезе този случай, има растеж на дамите, които подават сигнали за осъществено принуждение.

 

„ Нещо, което преди този момент те не вършиха, тъй като не виждаха смисъл поради нереформираните институции “, добави юристът.

 

По неговите думи, когато една жена подаде сигнал, първото нещо, което полицията прави, е да откри дали тя не симулира или няма нещо друго зад това.

 

„ Протоколът за деяние за Министерство на вътрешните работи би трябвало да бъде изменен – в случай че има сигнал, неотложно би трябвало да се спомага на жертвата и да получи незабавна протекция на момента. След това, в случай че се откри, че тази жена е подала неверна информация и е злепоставила някого, си има законови средства тя да бъде преследвана по този метод “, акцентира адв. Кънчев.

 

По закон съдът издава такава заповед в период от 24 часа, а делото би трябвало да приключи в границите на един месец, само че на процедура за този интервал те не могат и да стартират даже. В това време на жертвата се случва какви ли не неща.

 

По думите на адв. Кънчев при сигнал за домашно принуждение неотложно би трябвало да се издава ограничаваща заповед и тя да стигне до всички районни на Министерство на вътрешните работи.

 

Според юриста би трябвало да има закон за насилието, освен домашно, само че и такова в армията, учебното заведение и така нататък

 

„ Промените в закона са извънредно прибързани, концепцията за 60-дневния период е да се сътвори продължителност на тези връзки. Как обаче се потвърждават тези 60 дни? Откога стартират? “, попита юристът.

 

Той уточни, че в Наказателния кодекс, който е признат през 1968 година, дефинициите за лека и среда телесна щета изискват разяснение и разграничение. Според юриста би трябвало да има по-ясна разлика сред двете.

 

„ Знам за доста случаи, където там има доста сериозна пробойна. При междинна телесна се гони от страната, при леката тъжбата се преследва единствено от страна на потърпевшия “, изясни адв. Кънчев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР