Това, което разбрах от съобщението на вътрешния министър тази сутрин,

...
Това, което разбрах от съобщението на вътрешния министър тази сутрин,
Коментари Харесай

Д-р Мохд Абуаси: Ердоган може да използва атентата като повод да атакува кюрдите в Сирия

Това, което разбрах от известието на вътрешния министър тази заран, че причинителят на този атентат е задържан и че той е получил инструкциите от село Кобани в Северна Сирия, т.е. заповедта e излязла от кюрдите в Сирия. Ако това е правилно, Ердоган може би ще опита да нападна кюрдите в Сирия скоро. Той не е престанал да пробва, само че заради политически аргументи не съумя до момента да го направи. Сега може би ще употребява това като мотив да нападна кюрдските региони в Сирия и да разшири региона по турски надзор в Сирия.

Това съобщи в студиото на „ Добро утро, Европа “ шефът на Центъра за близкоизточни проучвания Д-р Мохд Абуаси.

Той уточни, че всекидневно тези, които правят атентати в Турция са или турската работническа партия (ПКК) или ислямски екстремисти като ИДИЛ и Ал-Кайда. По думите на специалиста по близкоизточните въпроси кюрдите няма да поемат отговорност за атентата.

„ Няма да поемат публично отговорност, тъй като ще има доста политически последствия върху кюрдите по света. Затова до момента те не са поемали такава отговорност, когато става дума за цивилни жертви и когато задачите са цивилни “, означи доктор Абуаси.

Той разяснява, че е допустимо атентатът да има за цел спиране на разговора, стартират от президента Ердоган с представителите на кюрдската партия в Народното събрание – „ Демократична партия на народите “.

По думите на анализатора ПКК прави атентати от доста от дълго време и спорът сред кюрдите и турското държавно управление съществува и преди нейното основаване. Според доктор Абуаси кюрдите в Турция упорстват за автономност, каквато имат техните сънародници в Северен Ирак да вземем за пример, само че геополитиката не го разрешава.

Никоя страна няма интерес да дава политически права на кюрдите, счита доктор Абуаси. Той предизвести, че в случай че сходни атентати зачестят, това може да окаже отрицателно въздействие на туристическия поток към Турция.

Според доктор Абуаси турският президент Ердоган се намира в доста мъчно състояние преди изборите, като връзките му със Запада не са доста положителни, а в страната нараства общественото напрежение, в резултат на бежанския проблем.

„ Икономиката в Турция не е това, което беше преди, само че той ще оцелее на тези избори заради простата причина, че опозицията е слаба и не е единна, а той към този момент управлява правораздаването, полицията, медиите, обучение, всичко. Затова е доста мъчно опозицията да се конкурира “, акцентира анализаторът.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР