Това каза в интервю за Фрог Нюз следователят Бойко Атанасов.

...
Това каза в интервю за Фрог Нюз следователят Бойко Атанасов.
Коментари Харесай

Бойко Атанасов за Фрог: Ако законодателните промени наистина целят пресичане на корупцията, съм склонен да се боря за шеф на КПКОНПИ

Това сподели в изявление за Фрог Нюз следователят Бойко Атанасов. Преди седмица. Според Сдружението Атанасов има няколко значими и скъпи качества, измежду които партийна и политическа самостоятелност, професионализъм и опит, остро възприятие за правдивост и е спечелил доверието на гражданското общество.

За предлагането на БОЕЦ и до каква степен са измененията в законодателната система, разяснява пред Фрог следовател Атанасов:

Гражданско съдружие БОЕЦ Ви издига за ръководител на Антикорупционната комисия. Очаквахте ли това предложение или по-скоро останахте сюрпризиран?

Нещата в Антикорупционната комисия, която досега е ръководена от Сотир Цацаров, не вървят. Нищо не се случва. Време е да стартират да се случват дейности, свързани с противопоставяне на корупцията и спора на ползи. Мога само да благодаря на Сдружение БОЕЦ за това, че ми имат доверие, че бих могъл да направя нещо.

Тези Ваши думи значат ли, че в действителност ще се борите за това място? Ако да, за какво?

С досегашната си активност непрекъснато съм се опитвал да върша нещо в изгода противопоставяне и на тежката икономическа престъпност, и на корупцията, които вървят ръка за ръка. Работата и на КПКОНПИ, и на прокуратурата за момента регистрира незадоволителни резултати. Определено има какво да се направи. Време е да се постави началото на битката с корупцията в България.

На кои сили бихте разчитали, в случай че в действителност се впуснете в битката за шефското място в КПКОНПИ?

Аз съм това, което съм. През годините съм се потвърдил с качествата и уменията, които владея. Не мисля, че битката ми за председателското място в КПКОНПИ ще е непременно. Ако ми се окаже нужното доверие, че съм кадърен да заемам този пост и надлежно в случай че гласените законодателни промени в действителност имат за цел секване на едрата корупция, обвързвана с огромни закононарушения и нарушавания в бюджета, тогава съм податлив да приема. По-важно е дали тази организация, нова конструкция за битка с корупцията, в реалност ще отпочне работа за битка с корупцията. До момента има единствено едни обещания и волеизявления, нищо повече.

Според вас не се ли бавят новите ръководещи, които дадоха обещание промени в правосъдната система, промяна на основния прокурор, закриване на спецсъдилищата?

Не мисля, че има повече какво да се дава обещание. Не предстоят избори, изборите минаха. Време е ръководещите да се поогледат и най-сетне да решат какво ще вършат, тъй като за момента отсъстват решителни дейности. Миналата година станахме очевидци по какъв начин Законът за правосъдната власт влиза два пъти в зала, гласоподава се на първо четене, само че до второ по този начин и не стига. За момента нямаме никакви дейни дейности. Очаквам декларираното от политическите водачи на някои от партиите да стартира да се случва.

Притеснява ли ви, че може да се случва нещо под водата, което още веднъж да остава прикрито от обществеността?

Каквото и да се случва под водата, то постоянно изплува в даден миг. Ако има такива диалози, които не се водят на повърхността, те постоянно лъсват. Миналата година и с мен се водеха сходни първоначални диалози. Не съм дал публичност на тях, не съм счел за належащо, тъй като е под достолепието ми да огласявам нещо, което някой де пробва да ми обещае. Не разгадавам на обещания и на подмолни диалози. Очаквам нещата, в това число и за битката с корупцията, и за правосъдната система, да се случват пред цялото общество.

Интервю на Веселка Иванова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР