Това каза на брифинг изпълнителният директор на Агенция Медицински надзор

...
Това каза на брифинг изпълнителният директор на Агенция Медицински надзор
Коментари Харесай

Недостатъчният контрол на различни нива е причина за разменените бебета в АГ ”Шейново”

Това сподели на брифинг изпълнителният шеф на Агенция " Медицински контрол " проф. доктор Росен Коларов. При инспекцията на Агенцията са установени нарушавания на най-малко четири текста от медицинския стандарт по неонатология.

 

 

Проф. доктор Росен Коларов сподели, че не е " открит задоволителен надзор, макар че контролът е четиристепенен. Съответно акушерката в отделението, която поставя гривничките, неонатологът, който управлява процеса, когато се дават на майката, гривничките отново би трябвало да бъдат съпоставени, при изписване на децата е наложителна сверката на номерата. Някъде на финала не е тествана тази сличаване. " Проф. Коларов уточни, че несъмнено " има и човешка неточност. "

В констативния протокол с резултатите от осъществената инспекция са отразени: пропуски, грешки и неспазване на някои условия в нормативната уредба, заради което ще бъдат формирани актове за административни нарушавания. Дадени са и наложителни наставления. Констативният протокол ще бъде изпратен и до проверяващите органи, където се реализира инспекция по случая.

Започва инспекция на всички акушеро-гинекологични отделения в страната, които са над 130, с цел да не се позволяват сходни нарушавания. Ще се вкара и рискбазираният контрол. Ще бъдат оценяни тези рискови моменти, които са значими, с цел да се предотвратяват сходни дейности. Медицинският контрол е ревизирал документите, само че проверяващите органи би трябвало да открият тъкмо по какъв начин е станала размяната.

 

Проверката на Медицински контрол е осъществена сред 21.12.2022 и 4.01.2023 година. Констативният протокол е връчен на лечебното заведение и е възложен на министъра на опазването на здравето. Пратено е писмо до Агенция за протекция на детето.

 

По-рано през днешния ден шефът на болница " Шейново " доктор Румен Велев съобщи, че се обмислят нови механизми за надзор. От болничното заведение изследват дали ще може да бъде въведена нова система, която автоматизирано генерира специфични гривни с баркодове. По този метод ще се понижи опцията от неточност.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР