Това е рубриката, в която ще ви припомним, какви важни

...
Това е рубриката, в която ще ви припомним, какви важни
Коментари Харесай

На този ден: 9 септември - датата, която продължава да разделя българите

Това е рубриката, в която ще ви напомним, какви значими събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни обстоятелства и истории.
Прочетете още
Деветосемтемврийският прелом

9 септември 1944 година  е дата, която мнозина българи от предишното и до ден сегашен дефинират като спорна. Това се дължи на обстоятелството, че съгласно едни това е може би най – неприятният ден за Бългаия в близкото минало. Други дефинират тази дата като завършек на трагичната и изпълнена с кървави събития първа половина на ХХ век.

България не остава незасегната от Втората международна война. Прокламираната от българското държавно управление през септември 1939 година политика на неутралитет отстъпва през март 1941 година, под натиска на събитията, на военно-политическо съюзничество със силите на Оста (Германия, Италия, Япония). Макар и директно да не взе участие във военните дейности, обвързването с Третия райх води до оповестяване на война на Англия и Съединени американски щати, до основаването на политическо напрежение в българското общество, както и до англо-американски бомбардировки (есента на 1943 – пролетта на 1944 г.) и до навлизането на руската войска в страната (септември 1944 г.).

На 2 септември 1944 година е формирано следващото държавно управление, с министър – ръководител Константин Муравиев. То се състои от представители на легалната съпротива против прогерманската политика. Отечественият фронт също са поканени да вземат участие, само че те отхвърлят.

За късото си ръководство кабинета прави няколко решителни стъпки, които целят разкъсване на външнополитическите връзки с Германия. Фашистките организации са разтурени, анулирани са гоненията против евреите, оповестена е прошка на политическите пандизчии. България даже афишира война на Третия райх. Съдбата на страната ни обаче към този момент е предначертана. На 5 септември Съюз на съветските социалистически републики афишира война на българската страна. На 8 септември воските на Съюза преминават  р. Дунав и влизат в България. В съгласуваност с тях партизаните излизат от конспиративност и завземат властта по места.

В София властта е свалена с типичен механизми на един характерен боен прелом. С помощтта на офицери от Отечествения фронт, всички съществени институции за завзети, а държавното управление е задържано. Сутринта, в 6 часа на девети септември 1944 година в обществена разгласа по радиото е показан съставът на новото държавно управление отпред с Кимон Георгиев. В него вземат присъединяване четирима от комунистите, земеделците и звенарите. По 2 места се дават на социалдемократите и самостоятелните.



Девети септември 1944 година е прелом с революционни последствия за България, доколкото той изцяло трансформира вътрешното и външнополитическо развиване на страната. Това се обрисува от обстоятелството, че България става съдружник на страните от Антихитлеристката коалиция и взе участие във финалния стадий на войната за разгрома над Германия.

Въпреки това и деветосептемврийския прелом, българската страна е оповестена за губеща страна във войната. Под натиска на Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и Англия е принудена да организира Народен съд над виновниците от предходния режим. На страната ни са наложени и доста военни репарации. От този миг нататък, в продължение на близо 50 години в българия е въведен руския модел на ръководство и развиването на страната необятно се обвързва със Съюз на съветските социалистически републики.

Превзет е Севастопол



През 1855 година по време на Кримската война, водена сред Руската и Османската империя, след 349-дневна блокада на 9 септември англо-френските войски, настоящи на Кримския полуостров, превземат Севастопол.

Основана е КНДР (Северна Корея)



Корейската народнодемократична република е учредена на 9 септември 1948 година. След края на Втората международна война Корея е официално разграничена по 38-ия паралел с решение на Организация на обединените нации, съгласно което Съюз на съветските социалистически републики управлява северната ѝ част, а САЩ – южната. Вследствие на неразбирателствата сред двете страни се основават и две обособени корейски държавни управления с друга идеологическа устременост, всяко от които претендира да бъде единственото законно.

Изстреляна е совалката „ Атлантис “



На 9 септември 2006 година за 27-а задача от НАСА изстрелват американската галактическа совалка Атлантис с основна цел доставка на два спомагателни слънчеви панела за Международната галактическа станция.

До 1990 година 9 септември се празнува като Национален празник на  Народна република България.

От 2003 година насам на датата се отбелязва  Световния ден на хубостта.

Рожден ден  през днешния ден означават пловдивският фотограф Стоян Илиев, младата асеновградчанка, огласила Ковънт гардън, Мария Георгиева, артистът Филип Аврамов, клубната легенда на Локомотив София Трайчо Соколов, артистът Хю Грант и други.

Днес се навършват 192 години от рождението на видния писател  Лев Толстой . Той е определян като най-великия романист в историята, само че и авторитетен филисоф и обществен модернизатор. Остава вечен докосващи читателя човешки истории като " Анна Каренина “, " Война и мир “, " Смъртта на Иван Илич “ и доста други. Поставя началото на придвижването толстоизъм, което намира почитатели в няколко страни, в това число и България.

Последната и най-голяма и дълго просъществувала колония на толстоити у нас е в село Мечкюр, през днешния ден - пловдивския квартал " Прослав ". Пред 1926 година групата основава съвременно стопанство, просъществувало до основаването на Трудово-кооперативно земеделско стопанство. 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР