Това е преяждане с власт, твърди Бойко Борисов при всеки

...
Това е преяждане с власт, твърди Бойко Борисов при всеки
Коментари Харесай

Кой управлява държавата? Да преброим квотите

" Това е преяждане с власт ", твърди Бойко Борисов при всеки опит на ПП-ДБ да предложат формула за промяна на ръководството в самостоятелните регулатори и в държавната администрация.

Решихме да проверим дали Борисов има право.

Кабинетът е формиран с мандата на ПП-ДБ, с техен (ротационен) министър председател и без " очевидни " партийни фрагменти на ГЕРБ с изключение на Мария Габриел. На доктрина това би трябвало да значи едностранен надзор върху изпълнителната власт и огромна тежест при избора на комисиите, предавани от Народното събрание.

Всеки вижда, че действителността не е такава. Дори здравният министър не може да смени шеф на държавна болница (справка: Пирогов), без да постави личната си глава " под гилотината ".

И когато погледнете кой ръководи страната под най-видимия повърхностния пласт, ще попаднете на доста по-различна обстановка.

Ще разберете, че същинската власт в България е разграничена сред три центъра на въздействие:
старите фрагменти, които са назначавани по времето на трите ръководства на Бойко Борисов и в които Делян Пеевски и Движение за права и свободи имат прикрито въздействие, изключително в правосъдната власт; хората, назначавани от служебните кабинети на Румен Радев, които още стоят на постовете си;новите шефове на организации - съвсем напълно попадащи в обсега на Министерски съвет - които са избирани при кабинетите " Петков " и " Денков ", и за които Политическа партия и Демократична България следва да носят отговорност.
Количественото систематизиране на председателските места е съвсем равно за ГЕРБ, Радев и " Промяната " - приблизително по 20-25 институции на група.

Реалната тежест и опция за интервенция на тези много разнообразни институции въобще не е равна.

Всички тях Борисов назовава неправилно " регулатори " - а става дума за доста разнообразни органи.
Една дребна и основна част от тях са жизненоважни и самостоятелни контрольори на политическата власт по Конституция. Много от тях са групови органи с мандати от по 5-9 години, доста над един парламент, само че съставът им отразява болшинството в съответното Народно заседание.Втората огромна група са организациите, подчинени на Министерския съвет или на обособените министерства, които извършват политиката на законно определеното държавно управление и парламентарно болшинство - от Национална агенция за приходите и Митниците до Агенцията за сигурност на храните или Комисията за отбрана на потребителите.Третата част от институциите са служби като ДАНС, ДА " Разузнаване ", ДА " Технически интервенции ", НСО. Техните ръководители се назначават в изискване на взаимно единодушие сред кабинета и Президентството. Всички те (с изключение на НСО) са определени в мандатите на служебните ръководства, когато Румен Радев контролираше и двете " ръце " на държавното ръководство - т.е. теоретичният баланс на силите е нарушен в интерес на президента.В структури като Конституционния съд или Съвета за електронни медии, разграничени по закон на квоти сред другите управляващи, фрагментите на Румен Радев се изравняват или надвишават тези на ГЕРБ. Заедно те имат контролно болшинство. По-малкият политически излишък е разпределен при Политическа партия или Демократична България.
Кои са институциите, които се ръководят от фрагменти на ГЕРБ?

Тук попадат съвсем всички регулатори - т.е. органи, които Народното събрание избира за да упражняват самостоятелен надзор (независим от Министерския съвет) и да наблюдават за най-важните правила на ръководството на обществената система, пазарната стопанска система и демокрацията.
ИнституцияРъководител
Номиниран от / Назначен от кабинет

Година на избиране
ОмбудсманДиана Ковачева (в развой на напускане)ГЕРБ2020
Комисия за защита на конкуренцията
Юлия НенковаГЕРБ2016
Бюро за надзор над потреблението на СРС
Пламен Иванов " Воля " / с гласовете на ГЕРБ2018Комисия за битка с корупциятаАнтон СлавчевПредложен от Пламен Георгиев, който бе номиниран от ГЕРБ2018
Комисия за отбрана от дискриминация
Ана ДжумалиеваГЕРБ2017
Комисия за обществен контрол над записаните инспектори
Огнян СимеоновГЕРБ2018
Комисия за финансов контрол
Бойко Атанасов “Атака ” / с гласовете на ГЕРБ2019
Фискален съвет
Борис ГроздановГЕРБ2015
Национален застрахователен институт
Ивайло ИвановГЕРБ и Патриоти2017
Комисията по досиетата
Евтим КостадиновГЕРБ2012
Българска национална банка
Димитър РадевГЕРБ2023
Сметна палата
Димитър ГлавчевГЕРБ2023
Национален институт за помиряване и арбитраж
Владимир Бояджиев " Борисов 1 " 2011
ИА “Българска работа за акредитация ”
Ирена Бориславова " Борисов 2 " 2015
ИА “Сертификационен одит на средствата от европейски зем. Фондове ”
Лъчезар Спасов " Борисов 2 " 2015
Агенция за обществените предприятия и надзор
Петя Александрова " Борисов 3 " 2017
ИА за поощряване на дребните и междинните предприятия
Бойко Таков
" Борисов 3 "
2018
ИА по медикаментите
Богдан Кирилов
" Борисов 3 "
2018
Комисия за контролиране на известията
Иван Димитров
" Борисов 3 "
2018
Национален инспекторат по образованието
Анелия Андреева
" Борисов 3 "
2018
Групово дело Изпълнение на наказванията
Ивайло Йорданов
" Борисов 3 "
2019
ДА Безопасност на придвижването по пътищата
Малина Крумова
" Борисов 3 "
2019
Агенция за нуклеарно контролиране
Цанко Бачийски
" Борисов 3 "
2020
Държавна комисия по стоковите тържища и борсите
Владимир Иванов
" Борисов 3 "
2020
* В сиво са маркирани ръководителите, чийто мандат към този момент е изминал.

Българската национална банка и Сметната палата имат нови ръководители от 2023 година - и двамата бяха номинирани от ГЕРБ.

Гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев беше " уравновесен " с две назначения на Политическа партия и Движение за права и свободи за подуправители - Андрей Гюров и Петър Чобанов (действащи депутати към оня момент).

Димитър Главчев стана ръководител на Сметната палата на мястото на противоконституционно уволнения Цветан Цветков. Главчев също е " ярка партийна фигура ", която влезе в одитния орган след дейна политическа кариера като народен представител от ГЕРБ (за малко и ръководител на Народното събрание).

Тук е и Националният застрахователен институт (Ивайло Иванов), и Комисията за финансов контрол (Бойко Атанасов), и Комисията за битка с корупцията (Антон Славчев на мястото на Пламен Георгиев от КПКОНПИ, която към този момент е в развой на " полуразпад " ), Комисията за отбрана от дискриминация (Ана Джумалиева) и може би най-спорната - Комисия за защита на конкуренцията (Юлия Ненкова).

Всеки от ръководителите им е номиниран от ГЕРБ и/или партии от " Обединени патриоти ", която сред 2017-2021 година неколкократно действаха като " проксита " за консенсусни кандидатури на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

За информация: Председателят на Бюрото за надзор на СРС Пламен Иванов е някогашен сътрудник на ДАНС, официално номиниран за поста си от " Воля " на Веселин Марешки. Заместникът му Илко Желязков (издигнат от ДПС) беше глобен от Съединени американски щати по закона " Магнитски " дружно с Делян Пеевски.

Както стана ясно от свидетелствата на арбитър Владислава Цариградска - тази институция е изцяло неспособна да извършва главния смисъл на съществуването си и да следи дали прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и службите наблюдават нелегално жителите на България.

Защо не е добре партийно обвързани фигури да се назначават на тези позиции, се видя по образеца на Юлия Ненкова - юристка, работила дълги години в администрацията на Столична община под Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова, и майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков.

Всяко противоречиво решение на сякаш самостоятелната от властта Комисия за защита на конкуренцията в последните 8 години неизбежно беше обвързвано с косвена интервенция на партийния водач и тогавашен министър председател.

Това подозрение се затвърди напълно разумно след записите, в които Борисов заплашваше да изпрати Комисията за финансов контрол против " Еврохолд " и да им " да размаже физиономията " поради договорката за ЧЕЗ.

Кои са институциите, които се ръководят от фрагменти на ПП-ДБ?

Единственият самостоятелен орган, чийто ръководител беше определен със кавги от 49 Народното събрание по категорично гледище на ПП-ДБ, е НЗОК със Станимир Михайлов.

Той обаче подаде оставка броени месеци след избора си като резултат от спора сред ГЕРБ и ПП-ДБ поради предлагането на Борисов за подуправител със противоречива известност - Момчил Мавров.

Двете обединения от болшинството се съгласиха да " преиграят " мача, като изберат нови ръководители на институцията, която ръководи бюджета за опазване на здравето от над 8 милиарда лв..

През 2022 година Политическа партия направиха прекомерно несполучлив опит да сменят ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов със Станислав Тодоров, само че той беше върнат от Конституционния съд поради нарушаване на процедурата. Случаят на Иван Иванов е необикновен. Бившият народен представител от ДСБ беше номиниран за ръководител на КЕВР през 2015 година През 2018, когато Република България към този момент не съществуваше, Народното събрание с болшинството на ГЕРБ му гласоподава доверие след опит да бъде отхвърлен по искане на Българска социалистическа партия.

Мандатът му изтече през 2020 година, само че поради неспособността на Народно събрание да избере (законно) негов правоприемник, 78-годишният Иванов продължава да управлява Комисията... до второ разпореждане.

Реалната власт на Политическа партия (не толкоз на Демократична България) е в ръководството на Министерството на финансите и подчинените му организации - Национална агенция за приходите и Митници. АДФИ е вътрешно контролно звено, което също е подчинено на Асен Василев.

АПИ и БАБХ също са подчинени на министерства институции, които се снабдиха с нови началници по време на мандата на Николай Денков. Някои като Борислав Муеров (ИА " Автомобилна администрация " ) са заемали по-ниски управителни постове и при ръководството на ГЕРБ.

Неясното систематизиране на властта в така наречен " некоалиция " не разрешава да се разбере какъв брой са случаите, в които Политическа партия са разрешили предопределение на претенденти на ГЕРБ, Движение за права и свободи или други сили в изпълнителната власт. Така или другояче - кабинетът носи отговорност за тях.
ИнституцияРъководител
Номиниран от / Назначен от кабинет

Година на избиране

Национална здравноосигурителна каса
Станимир Михайлов (в оставка)ПП-ДБ2023
Национална организация за приходите
Румен Спецов “Денков ”2023
Агенция Митници
Петя Банкова “Денков ”2024
Агенция Пътна инфраструктура
Ясен Йорданов “Денков ”2023
ИА “Одит на средствата от Европейски Съюз ”
Анна Мартинова-Петкова “Денков ”2024
Агенция за държавна финансова ревизия
Илка Димова “Денков ”2024
Българска организация за сигурност на храните
Светлозар Патарински “Денков ”2023
Държавна организация за бежанците
Мариана Тошева “Петков ”2022
Агенция за хората с увреждания
Георги Йорданов “Петков ”2022
Агенция за публичните поръчки
Георги Николов “Петков ”2022
ИА за българите в чужбина
Райна Манджукова “Петков ”2022
ИА Програма за обучение
Георги Вайсилов “Петков ”2022
Национален кино център
Петър Тодоров “Петков ”2022
Наицонален фонд “Култура ”
Сава Драгунчев “Петков ”2022
Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули
Силвия Терезова “Денков ”2023
Агенция за обществено подкрепяне
Надя Танева “Денков ”2023
Агенция по геодезия, картография и кадастър
Страхил Танев “Денков ”2023
Агенция по заетостта
Смилен Вълов “Денков ”2023
Българска организация за вложения
Мила Цонева “Денков ”2023
ИА “Автомобилна администрация ”
Борислав Муеров “Денков ”2023
ИА “Железопътна администрация ”
Любен Нанов “Денков ”2023
ИА “Инфраструктура на електронното ръководство ”
Валери Борисов “Денков ”2023
ИА “Медицински контрол ”
Иванка Динева “Денков ”2023
ИА по риболовство и аквакултури
Николай Георгиев “Денков ”2023
Национална организация за оценяване и акредитация
Елиза Стефанова “Денков ”2023
Групово дело Гражданска въздухоплавателна администрация
Анелия Маринова “Денков ”2023
Кои са институциите, които се ръководят от фрагменти на Румен Радев?

Накратко - всички служби за сигурност като ДАНС, ДАТО, ДА " Разузнаване ", Националната работа за защита. Президентът има законови пълномощия да взе участие в избора на техните ръководители взаимно с Министерския съвет. Той се възползва от цялостната си власт през 2021 година, с цел да смени ръководителите от времето на ГЕРБ благодарение на служебния кабинет на Стефан Янев (без НСО).

През есента на 2022 година Пламен Тончев беше избран отново и за нов мандат посредством маневра със служебния кабинет на Гълъб Донев.

По-интересното е, че година след поемането на изпълнителната власт от ПП-ДБ и ГЕРБ - към момента има фрагменти от ръководствата на Румен Радев на висши административни позиции под Министерския съвет.

Такъв е казусът с Деляна Панайотова - шеф на ДНСК, която е някогашен основен проектант на община Хасково и е щерка на някогашния общински консултант от ГЕРБ Антон Иванов (по-късно той става локален координатор на партията на Цветан Цветанов).

Комисията за отбрана на потребителите също се ръководи от Стоил Алипиев, кадър на кабинета на Гълъб Донев, в колектив с човек от времето на някогашния водач на Съюз на демократичните сили Божидар Лукарски и с някогашен шеф отдел в спецслужбата ДАТО от времето на ГЕРБ.

Георги Тахов беше назначен за шеф на Държавен фонд Земеделие на втората седмица от ръководството на Гълъб Донев, когато целият директорски съвет на ДФЗ от кабинета на Кирил Петков беше уволнен.

Фондът е структурата, през която минават разплащанията на дотации за милиарди към фермерите в България.

През лятото на 2023 година Политическа партия имаше претендент за зам.-ръководител - Камен Диков, който обаче изненадващо самичък се отхвърли от предлагането. Вместо него в ДФЗ се върна някогашният народен представител от Българска социалистическа партия Димитър Горов, който също беше кадър на кабинета " Гълъб Донев ". Обяснения за тези ходове нямаше.

Изпълнителната организация по горите, която през годините неведнъж е ставала обект на обвинявания в допускане на мафиотски надзор на държавния горски запас, също е със " длъжностен " ръководител - Стоян Тошев. За последно - ПП-ДБ обмисляше да промени статута ѝ и да я направи държавна организация, подчинена на министър-председателя, с цел да я извади от Министерството на земеделието.

Агенцията по вписванията (към Министерството на правосъдието) и Патентното ведомство (чийто ръководител се назначава от премиера) също се управляват от хора, наследени от служебните държавни управления.
ИнституцияРъководител
Номиниран от / Назначен от кабинет

Година на избиране

Национална работа защита
Емил ТоневБорисов 3 / Радев2020
ДАНС
Пламен ТончевЯнев / Радев2021
Агенция по вписванията
Даниела МитеваЯнев / Радев2021
Служба Военна полиция
Ивайло СотировЯнев / Радев2021
Съвет за електронни медии
Соня МомчиловаРумен Радев2021
ДА " Технически интервенции "
Бисер БорисовДонев / Радев2022
Служба Военна информация
Венелин ВеневЯнев / Радев2021
ДА Разузнаване
Антоан ГечевЯнев / Радев2021
Комисия за отбрана на потребителите
Стоил АлипиевДонев/ Радев2022
ДА “Държавен запас ”
Асен АсеновДонев / Радев2022
Държавна фирма Земеделие
Георги ТаховДонев / Радев2022
Дирекция за народен строителен надзор
Деляна ПанайотоваДонев / Радев2022
ИА “Борба с градушките ”
Валери ЦеновЯнев / Радев2021
ИА “Военни клубове и военно-почивно дело ”
Иван КожухаровЯнев / Радев2021
ИА “Морска администрация ”
Венцислав ИвановЯнев / Радев2021
Патентно ведомство
Владя БорисоваЯнев / Радев2021
ДА за протекция на детето
Теодора ИвановаДонев / Радев2022
ДА за метрологичен и механически контрол
Евгени СимеоновДонев / Радев2022
ИА “Главна ревизия по труда ”
Екатерина АсеноваДонев / Радев2022
ИА по горите
Стоян ТошевДонев / Радев2022
ИА по лозата и виното
Красимир КоевДонев / Радев2022
ИА по околна среда
Росалина ИнджиеваДонев / Радев2022
Особените случаи - Конституционният съд и номинациите на Българска социалистическа партия

Когато става дума за въздействието на Румен Радев - напълно скоро той ще има опцията да получи още две позиции в Конституционния съд.

Това ще стане с приключването на мандатите на Филип Димитров и Мариана Карагьозова, които също са от президентската квота, само че са назначени още от времето на Росен Плевнелиев. Това на процедура ще изравни силите на крилото на Радев и на ГЕРБ-ПП за години напред, като съдийската квота може да стане определяща по основни решения.

През есента на 2024 година изтичат мандатите и на Константин Пенчев (бивш ръководител на Върховен административен съд и някогашен омбудсман) и на Таня Райковска (ВКС) - забавно ще е да се види кой се готви да поеме техните позиции.

Това ще съвпадне и с времето, в което ще би трябвало да се подмени и целият състав на Висшия правосъден и Висшия прокурорски препоръки.

В момента парламентарната квота във Висш съдебен съвет е разграничена в съразмерност
4 (ГЕРБ), 3 (БСП), 2 (ДПС), 2 ( " Обединени патриоти " ).
Кой на кого в действителност е предан - видя се в неуспеха на ръководството на правосъдната власт през последните 7 години.

Един от двамата официални фрагменти на " Патриотите " във Висш съдебен съвет - Йордан Стоев - беше махленски от Иван Гешев като в действителност медиатор на ГЕРБ и Движение за права и свободи при опита им да договорят спокойно отдръпване на тогавашния основен прокурор. Стоев стана прочут и като прокурора, който не откри данни за закононарушение във внушителното разминаване сред формалните декларациите на Делян Пеевски и действителния му веществен статут преди 10 година

Както той, по този начин и вторият от квотата Боян Новански бяха персонално номинирани от Волен Сидеров през 2017. По същото време, както Сидеров самичък описа, беше обезпечил и мним стаж на Емил Кошлуков в партийната си телевизия, тъй като " ".
СъдияКвотаНоминиран отКога изтича мандатътЯнаки Стоилов
Президентство

Румен Радев
2030
Атанас Семов

Президентство
Румен Радев2027
Филип Димитров
ПрезидентствоРосен Плевнелиев2024
Мариана Карагьозова
ПрезидентствоРосен Плевнелиев2024
Десислава Атанасова

Народно заседание
ГЕРБ2033* (според НС)
Красимир Влахов
Народно събраниеГЕРБ2027
Константин Пенчев
Народно събраниеГЕРБ2024
Борислав Белазелков
Народно събраниеПП-ДБ2033* (според НС)
Павлина Панова - ръководител
Съдийска квотаВКС и ВАС2027
Соня Янкулова
Съдийска квотаВКС и ВАС2030
Надежда Джелепова
Съдийска квотаВКС и ВАС2027
Таня Райковска
Съдийска квотаВКС и ВАС2024
Интересното е, че измежду ръководителите на държавни институции има хора, които са избирани още от времето на кабинета " Орешарски " и парламентарното му болшинство.

Такъв е казусът с Венцислав Караджов - ръководител на Комисията за отбрана на персоналните данни (и брачен партньор на шефа на " Булгаргас " Деница Златева), който е избиран единствено един път за 5-годишен период, само че не е сменян от 10 години.

Ивайло Алексиев е отпред на Агенцията за стабилно енергийно развиване от есента на 2013 година и от този момент нито един министър-председател не е намерил за належащо да го смени.

Интересно е и че основният правосъден контрольор Теодора Точкова управлява Инспектората на Висш съдебен съвет към този момент 4-та година след края на мандата си, само че още няма 2/3 болшинство в Народното събрание за нов претендент. Точкова беше определена през 2015 година като едно от двете оферти на Съюза на съдиите, публично издигната от Българска социалистическа партия.

Съпругът ѝ Васил Точков беше претендент народен представител на Българска социалистическа партия на последните избори от Хасково и в този момент е консултант към парламентарната група в 49 Народно заседание.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР