Това е поражение за бившите командири от Армията за освобождение

...
Това е поражение за бившите командири от Армията за освобождение
Коментари Харесай

Опозицията печели парламентарните избори в Косово

Това е проваляне за някогашните командири от Армията за избавление на Косово, които ръководят там от десетилетие. Победителят обаче няма да може да ръководи независимо.

 © БГНЕС
Опозиционната партия " Самоопределение " печели към 26% от гласовете - сочат въпреки и към момента частичните резултати от вчерашния парламентарен избор в Косово.

С доста непосредствен % са десноцентристите с 25 на 100. Така двете обединения имат удобна преднина пред до момента управлявалите " Демократическата партия на Косово " на президента Хашим Тачи, която получава 21% и " Алианс за бъдещето на Косово " на някогашния министър председател Рамуш Харадинай, чийто резултат е 11%.

Лидерът на партията с най-вече гласове евентуално ще получи мандата за образуване на държавно управление. Това е 44-годишният Албин Курти, който стана прочут като студентски деятел, протестиращ против сръбските репресии през 90-те години. Той е мощен критик на политическия хайлайф в Косово.
Албин Курти, водач на " Самоопределение ": " Вярваме, че същинската демократична смяна идва, когато опозицията сформира държавно управление. Опозицията завоюва безапелационно и тази победа и смяна бяха водени от придвижването " Самоопределение " и от мен като новия министър-председател на Косово ".
Лидерът на опозиционната Демократическа лига на Косово Вьоса Османи може да стане първата жена пълноправен сътрудник в съдружно ръководство. 31-годишната юристка е народен представител от 2011 година.

Избирателната интензивност на парламентарните избори е 44%, а право на глас в Косово имат 1,9 милиона души.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР