Това е по една стара сръбска традиция – ако не

...
Това е по една стара сръбска традиция – ако не
Коментари Харесай

Анализатор посочи кой ще е най-важният въпрос на срещата Борисов-Тръмп

Това е по една остаряла сръбска традиция – в случай че не знаеш какво да правиш, удари българина, няма да сбъркаш. Това е една максима във външната политика на Сърбия най-малко от едно 120 години. Видяхме, че постоянно би трябвало да бъде издирван български детайл в целия този епизод.

Дори и подобен, който касае руско-сръбските връзки. България какво е общо обвързвана? Този публицист даже не е на щат в българска медия и не получава заплата от българското държавно управление. Не виждам за какво би трябвало да се нападна по този метод страната ни.Това е една наклонност в сръбската политика”, разяснява пред Нова телевизия журналистът Николай Кръстев.

„ Президентът Вучич не за първи път, макар положителния звук, който има към премиера Борисов, си разрешава да нападна страната ни. Дори наскоро, при откриването на една огромна фабрика в Ниш, той се обърна към почитан западен предприемач, който си е разрешил да кацне в София и от там да иде в Ниш, с думите: „ Видяхте ли, че закъснявате, идвайки от България.

Ако бяхте кацнали в Белград, нямаше да закъснеете”. Това е още едно обръщение, само че това не излиза в нашата общност. Не знам за какво Сърбия трябваше да дава публичност толкоз на този шпионски скандал”, счита още той.

„ Опитайте се да се поставите на тяхна страна. В продължение на години позиционираш себе си като най-верният и най-безропотен спътник на Москва на Балканите. Правиш го в продължение на години. Посрещаш Путин съвсем като цар или патриарх в Белград. Купуваш съветско оръжие, заемаш всякаква проруска позиция във външно отношение.

Изведнъж се оказва, че най-голямата, най-мащабна, най-сериозна шпионска мрежа в страната ти не е на американците, не е на Запада, не е на българите, а е на твоя настойник. Каква реакция можеш да имаш? Не може да не кажеш нищо, тъй като ще изгубиш лице пред обществеността.

Трябва да заемеш безапелационна позиция. Ако тази позиция е против Русия обаче, ти рискуваш всичко, което си изграждал с години. Какво правиш – обвиняваш своите съседи, обвиняваш българите, което в Сърбия е традиция. Сърбите нямаха какво да направят”, изясни анализаторът Кристиян Шкварек.

По отношение на визитата на премиера Бойко Борисов в Съединени американски щати и срещата му с Доналд Тръмп, Шкварек съобщи, че главният въпрос не е геополитиката, а цената на американския полутечен газ и това дали ще може да бъде контрактувана такава цена, която да спомогне протичащата се към този момент диверсификация на енергийните източници.

„ Ако това се реализира, обкръжаването на съветския спътник на Балканите – Сърбия, с страни, които все по-малко имат взаимозависимост от Русия, ще бъде цялостно. Според мен това е повода тези кавги с съветски шпиони да избухват съвсем ежемесечно. Това всичко показва една наклонност – че Кремъл е притеснен”, счита анализаторът.

„ Приемът на Борисов в тъкмо този миг – извънредно под напрежение и внимателен за Тръмп, е жест, обвързван с все по-важната роля на България в подтекста на Балканите по отношение на Русия”, добави той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР