Това е огромен успех за България“. Това заяви председателят на

...
Това е огромен успех за България“. Това заяви председателят на
Коментари Харесай

Атанасова и Петков за отпадането на мониторинга: Огромен успех за България

„ Това е голям триумф за България “. Това съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. По-рано през днешния ден Европейската комисия разгласи, че приключва наблюдението на България и Румъния посредством Механизма за съдействие и инспекция. Мониторингът над двете страни беше основан при присъединението им към Европейския съюз през 2007 година

Атанасова напомни, че последният отчет е бил през 2019 година и от този момент има друг механизъм за надзор и оценка.

„ Отдавам го на заслугите на доста държавни управления, на доста легислатури на Народно събрание и на напъните на всички българи и обществото като страна. Гордеем се с това, че отпадна. Надяваме се, че ще ни е от изгода при приемането ни в Шенген “, сподели тя.

15 септември 2023, 11:40

Европейска комисия приключва мониторинга за наблюдаване на правосъдната промяна и корупцията на България и Румъния

„ Ние сме изпълнили безусловно всички условия за влизане в Шенген. Това, че отпада мониторингът е още една причина да влезем в Шенген. Това, че Европейска комисия прави оценка напредъка на България и Румъния и в годишното си слово ръководителят на Европейска комисия категорично акцентира готовността ни. Това ни прави оптимисти ”, добави Атанасова.

Според нея позицията на Австрия се дължи на вътрешнополитически въпрос. Атанасова разяснява, че у нас се организират срещи с представители на Венецианската комисия.

„ Тези срещи са предварителни, касаят и следващи срещи по отношение на смяна на Конституцията. На 6-ти и 7-ми октомври Венецианската комисия ще заседава, ще прегледа и ще излезе със мнение във връзка с предложенията за измененията в Конституцията, който ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи внесохме ”, изясни тя.

Атанасова означи, че идната седмица ще гледат закона за битка с корупцията.

„ Това е голяма победа. Това е единствено 100-я ден на това държавно управление и това е народен триумф “, съобщи съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков. Той означи, че това е триумф за държавното управление на Денков и Мария Габриел.  

Той се обърна и към министър председателите на Австрия и Нидерландия. „ Присъединете се към европейския консенсус. Време е да подкрепите България и Румъния да влязат в Шенген, тъй като единствено когато тези две страни са вътре, шенгенското пространство в действителност ще стане зона за сигурност. Време е това решение да бъде направено тази година. Оттук-нататък няма повече оправдания ”, безапелационен е Петков.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР