Това е най-съкровеното желание на 41-годишната Април Тадиос от Манила:

...
Това е най-съкровеното желание на 41-годишната Април Тадиос от Манила:
Коментари Харесай

Преминават през ада: страната, в която разводът е забранен

Това е най-съкровеното предпочитание на 41-годишната Април Тадиос от Манила: най-после да се разведе. Но шансът ѝ е нулев: в нейната страна разводите са неразрешени със закон.

Мъжът ѝ я напуща още преди години. Оттогава Април се грижи сама за 15-годишната си дъщеря. Двете живеят в последна беднотия - разполагат единствено с 12 квадратни метра жилищна повърхност. А без бракоразвод майката остава и без прехрана.

" Страдам, защото не мога да осигуря на щерка си това, от което тя се нуждае. Когато ме моли за нещо, все ѝ споделям: Потърпи още малко, в този момент не можем да си го позволим ", споделя дамата.

Което Бог е съчетал, човек да не разлъчва, се споделя в Новия завет. Спазват го обаче единствено в две държави в света - във Ватикана и във Филипините това е уредено със закон. Според отец Жером Сечилано от Католическата епископална конференция на Филипините разводът не е уместно средство за разрешаване на фамилни проблеми.

" Обстоятелствата са разнообразни. Не е нужно да бъдем като другите страни. Всъщност би трябвало да се гордеем, че държим на тези неща. Че пазиме брака като институция. Така че: " Не " на развода. "

Църквата и страната одобряват единствено анулиране на брака. В тези случаи бракът все едно в никакъв случай не е съществувал черно на бяло. Но това е дълга и комплицирана процедура, която могат да си разрешат единствено богатите хора.

В огромната си част популацията на Филипините е католическо, а страната е консервативна. На този декор и в изискванията на една доста комплицирана политическа система повечето опити за промени неизбежно се провалят.

Либералният депутат Едсел Лагман доста добре знае по какъв начин прокарването на реформи постоянно се отсрочва - последно поради пандемията. Въпреки това таи очаквания за новия си законопроект за разводите.

" Бракът би трябвало да бъде парадайс на земята, само че някои хора минават през пъкъла. Човешко е да се бърка и доста хора страдат от това - подложени са на ужасни страдания. Особено наранени са дамите. Трябва да оказваме помощ на тези, които са в неволя ", споделя депутатът.

Засега Април Тадиос оцелява някак, работи каквото откри - да вземем за пример като детегледачка. Вече осем години не живее с мъжа си, който въобще не ѝ оказва помощ, но с който продължава да е обвързана в сватбен съюз. И тъй като законодателят не се грижи за нея, дамата разчита на родственици и познати.

Ако в миналото се разведе, това ще бъде най-щастливият ден в живота ѝ. А не денят на нейното встъпване в брак, твърди 41-годишната жена.

*****

Разгледайте и тази фотогалерия от архива ни:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР