Това е докладът, който разглежда върховенството на правото във всяка

...
Това е докладът, който разглежда върховенството на правото във всяка
Коментари Харесай

Николай Денков: Не се успокоявайте от положителния доклад на ЕК

" Това е отчетът, който преглежда върховенството на правото във всяка страна членка и в него са направени изводи, в това число и за България. Европейската комисия стигна до извода, че София и Букурещ приемливо извършват изискванията, сложени по Механизма за съдействие и инспекция по време на влизането в Европейски Съюз. Сега се подхващат остатъчни последни стъпки и Комисията стартира последните стъпки към дефинитивно затваряне на този механизъм за двете страни членки - България и Румъния ", цитира част от отчета министър-председателят. 

В него има пет позитивни констатации, две сериозни рекомендации за непълен прогрес в измененията, които се чакат в България, и две рекомендации, които са на вниманието на Народното събрание, заключи министър председателят.

Като значителен прогрес се регистрира въвеждането на Механизъм за ефикасна отчетност и наказателна отговорност на основния прокурор и въвеждането на правосъден надзор върху отводите на прокурора за формиране на наказателно произвеждане. Това е законодателство, което се чака над 10 години от България, и последното Народното събрание съумя да го одобри при започване на своята работа, сподели министър председателят. 

Той заяви, че в отчета като прогрес се регистрира усъвършенстваният Национален координационен механизъм за господство на правото. Третата позитивна констатация е приемането на законодателство за разширение на обсега на правната помощ и въвеждането на наложителна медиация по избран вид каузи. Четвъртата позитивна констатация е обвързвана с медийната независимост у нас, и по-специално сформирането на работна група за законодателни промени за независимост на медиите и плурализма, осведоми министър-председателят. 

Той добави, че в отчета са маркирани и някои положителни трендове във връзка с достъпа до обществена информация. Петият позитивен коментар е обвързван със закриване на профилираните съдилища и профилираната прокуратура, заяви Денков.

В същото време Европейската комисия отбелязва терзания, свързани със състава на Висшия правосъден съвет и на Инспектората към него, сподели министър-председателят. По думите му това са мнения, които следва да бъдат решени в идващите седмици и месеци, според от темпото на работа на Народното събрание. 

Критични са констатациите в областта на предварителната защита и на противодействието на корупцията, най-много свързани с неналичието на неоправдателни присъди за корупция във висшите етажи на властта, сподели още Денков. Ясно показани като благоприятни условия, които стоят на вниманието на комисията, са въведените в Народното събрание оферти за законодателни промени, свързани с реформиране на Комисията за противопоставяне на корупцията и отнемането на нелегално добитото имущество, означи още министър председателят. В отчета е посочена още нуждата част от тези промени да бъдат в допълнение написани с промени в Конституцията. Това е активност, която стартира в това Народно заседание, само че ще отнеме няколко месеца, сподели Николай Денков, представен от Българска телеграфна агенция. 

Снимка: БТА

Относно Механизма за съдействие и инспекция министър председателят напомни, че се официализира мнението, което чухме в Брюксел през предходната седмица при срещата с Урсула фон дер Лайен, която в неофициален порядък сподели, че комисията ще пристъпи към предложение за затваряне на този механизъм, който е ексклузивен за двете страни Румъния и България. Така ще остане един-единствен общ водоравен европейски механизъм за господство на правото в Европейски Съюз, който се отнася за всички други страни.

Денков сподели, че въпреки всичко крайното решение за отпадане на механизма зависи от Европейския съвет . Това значи, че въобще не би трябвало да се успокояваме от тези позитивни констатации, а би трябвало да осъществим в цялост заложеното като благоприятни условия през идващите месеци, тъй че на идващия Европейски съвет, през септември, октомври или ноември ние да можем да отчетем цялостно осъществяване на рекомендациите от отчета, уточни министър-председателят. 

Той акцентира, че това, което зависи от държавното управление, ще бъде направено. Денков изрази вяра и в Народното събрание да има задоволително градивен дух и политическо предпочитание да бъдат включени и тези тематики, с цел да има в България господство на правото.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР