Това, че са налице сходства, е отдавна изсветно на криминолозите

...
Това, че са налице сходства, е отдавна изсветно на криминолозите
Коментари Харесай

Човешките пръстови отпечатъци всъщност не са уникални, твърдят учени

Това, че са налице сходства, е от дълго време изсветно на криминолозите и те могат да разграничат сходните
Ново проучване допуска, че пръстовите ни отпечатъци в действителност не са изцяло неповторими. Проучването е оповестено в списанието Science Advances и е осъществено благодарение на изкуствен интелект. Алгоритъм за различаване на лица е бил подготвен да разпознава пръстови отпечатъци. В него е била заредена база данни от 60 000 пръстови отпечатъка. Програмата ги проучва и се оказва, че са налице доста повече прилики от предстоящото.

" Технологията може да помогне за залавянето на повече нарушители. Всъщност ще бъде от изгода и на почтени, които може да не се постанова към този момент да бъдат излишно разследвани. Мисля, че това е положително за обществото ", споделя пред CNN един от учените от екипа.

Твърденията на изследователския екип обаче срещат сериозна рецензия от специалисти по криминология. Саймън Коул, професор по криминология, право и общество в Калифорнийския университет, твърди, че констатациите - които той признава за забавни - не са безусловно нещо ново и са надалеч от опровергаването на актуалните криминалистични техники.

" Не може да се приказва за " неточности " по отношение на пръстовите отпечатъци ", сподели той пред CNN. " Недоказаното, само че интуитивно правилно изказване, че няма два пръстови отпечатъка, които да са " тъкмо идентични ", не е опровергано от установяването, че пръстовите отпечатъци може и са сходни - постоянно сме били наясно, че пръстовите отпечатъци от разнообразни хора, както и от един и същи човек, постоянно са ненапълно сходни. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР