Това бе петото пилотирано изстрелване на “Ню Шепърд от началото

...
Това бе петото пилотирано изстрелване на “Ню Шепърд от началото
Коментари Харесай

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Ню Шепърд летя за пети път и изведе нови шестима души в космоса!

Това бе петото пилотирано изстрелване на “Ню Шепърд ” от началото на експлотацията му и общо 21-вото, в случай че броим предходните безпилотни задачи на кораба. Системата на Блу Ориджин се състои от ракета-носител и капсула, и двете възвръщаеми. Полетът продължи малко повече от 10 минути, като за това време шестимата частни астронавти прекосиха условната Линия на Карман, намираща се на височина 100 километра над Земята и разделяща земната атмосфера от галактическото пространство. След завършването на експедицията ракетата-носител кацна на специфична площадка чрез личния си мотор, до момента в който капсулата с астронавтите се прибра благодарение на три парашута. 

Eдин от пътешествениците през днешния ден бе Виктор Весково, който след задачата се трансформира в единствения човек на Земята, гмурнал се до най-дълбоката точка на океана – Чалънджър Дийп в Марианската котловина, изкачил се на Еверест и летял в космоса. Той бе съпроводен от Ивън Дик, който стана първият човек, летял два пъти в космоса с кораба “Ню Шепърд ” – миналата му задача бе през декември 2021-ва. Следващият член на екипажа бе Катя Ехазарета – първата родом от Мексико жена-астронавт. Четвъртият беше Виктор Хеспаня – вторият бразилец, достигнал галактическото пространство. Джейсън Робинсън, финалист от предаването “Сървайвър: Самоа ” през 2009 година бе петият частен астронавт, а шестият беше Хамиш Хардинг – предприемач, откривател и приключенец с поредност от върхове в региона на авиацията. 

Днешната задача беше втора за Блу Ориджин през 2022-ра година – подсещам на читателите, че миналата бе осъществена на 31-ви март и тогава в космоса също летяха шестима души. Тъй като корабът “Ню Шепърд ” може да транспортира по шестима души едновременно, до момента в който “Крю Драгън ” на СпейсЕкс единствено по четирима, истината е, че въпреки и компанията на Джеф Безос да е провела по-малко изстрелвания спрямо тази на Илон Мъск, тя към този момент я настигна по брой изпратени астронавти в космоса – общо 26. 

И въпреки всичко дано не забравяме, че “Крю Драгън ” е в положение да лети до орбита, до момента в който “Ню Шепърд ” е просто суборбитален транспортен съд. Прочие, чакаме до края на годината суборбиталният транспортен съд на Върджин Галактик “СпейсШипТу ” също да възобнови пилотираните си полети. 

До завършека на 2022-ра чакаме и вторият орбитален транспортен съд на Съединени американски щати, “Старлайнър ” на Боинг, да изведе първите си хора в космоса – това е изцяло евентуално, тъй като през месец май корабът реализира сполучливо безпилотно странствуване от Земята до МКС и назад, доказвайки своята валидност за пилотируеми транспорти. 

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР