Топлофикация София“ поиска нова цена на топлинната енергия за следващия

...
Топлофикация София“ поиска нова цена на топлинната енергия за следващия
Коментари Харесай

„Топлофикация София“ предлага 31 ст. по-евтино парно

„ Топлофикация София “ изиска нова цена на топлинната сила за идващия отоплителен сезон в размер на 137.55 лв/MWh. Тя ще влезе в действие от 1 юли 2023 година, в случай че бъде утвърдена от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Припомняме, че за предишния отоплителен сезон одобрената от КЕВР цена бе 137.86 лева./MWh за битови консуматори. Така действително сдружението предлага с 31 ст. по-евтина енергия  за отоплителния сезон 2023 – 2024 г.  Мотивът са понижените цени на природния газ в Европа, както и растежът на инфлацията у нас.

Топлофикация София “ подаде заявката си за новата цена на топлинната сила за регулаторен интервал 2023/24 г, като продължи политиката на търсене на баланс сред оптимална за сдружението и обществено допустима за клиентите стойност на предоставяната топлинна услуга. “

Припомняме, че преди година " Топлофикация София " изиска нарастване на цената на топлоенергията с 29%. В последна сметка КЕВР утвърди 40% повишаване от 1 юли 2022 година И то при цена на газа от 186.87 лв. за мегаватчас. От 1 април 2023 година цената е 98.16 лева за мегаватчас и следва да пада още поради придвижването на европейските тържища. Тоест, за една година цената на газа на контролирания пазар в България е паднала с близо 50%, а столичната топлофикация предлага понижение на цената с 0.22%.

И тази година регулаторът не даде инструкции за потреблението на съответни ценови параметри за природния газ и въглеродните излъчвания, които да бъдат употребявани в заявките на топлофикационните сдружения, показват от „ Топлофикация София “.

Дружеството ще се съобрази с финалното решение на КЕВР, показват от там. Регулаторът ще се произнесе в период до 30 юни 2023 година, като при постановяване на окончателното решение ще уточни ценообразуващите детайли на база на настоящата информация към края на юни 2023 година

При следваща смяна на цената на природния газ в нормативно откритите параметри, Комисията следва да се самосезира и актуализира цената на топлинната сила.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР