Тонове мъртва риба бяха открити в река Искър близо до

...
Тонове мъртва риба бяха открити в река Искър близо до
Коментари Харесай

Тонове мъртва риба в река Искър изплуваха край Лютиброд

Тонове мъртва риба бяха открити в река Искър покрай врачанското село Лютиброд. Местните хора са се надявали, че след затварянето на локален цех обстановката с рибата ще се усъвършенства, само че се случва тъкмо противоположното, заяви bTV.

В момента има 10 водноелектрически централи по поречието на река Искър. Жителите на село Лютиброд допускат, че една от тях е повода за измирането на рибата.

Местният гражданин Иван Коцев споделя, че около реката мирише толкоз мощно на мърша, че не може да се мине. Когато отишъл да види какво става, намерил бяла мрена и щуки, които са измрели.

Той е алармирал всички институции, които имат отношение към сходни проблеми - ИАРА, басейновата дирекция и екодирекцията във Враца.
"Те отхвърлиха да дадат каквото и да е мнение и причина ", декларира Иван, съгласно който замърсяването "безспорно се дължи на отварянето на шлюзовете на дребната електроцентрала "Черепиш " и почистването на басейна на водоема ".

"Най-вероятно приказваме за отравяне на рибата, което се дължи на замърсяване с частици на водата, което затруднява дишането на рибите ", счита Иван Коцев, който е измежду уредниците на предприемчив комитет в село Лютиброд, чиято цел е решение на казуса с измиращата риба.

Екоинспекцията във Враца е взела проби от водата през вчерашния ден, а резултатите ще станат известни през днешния ден.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР