Тончо Русев е първият кавалер на „Сребърния кръст на свети

...
Тончо Русев е първият кавалер на „Сребърния кръст на свети
Коментари Харесай

Хора, рибен курбан и слънце за празника на Бургас

Тончо Русев е първият джентълмен на „Сребърния кръст на свети Николай“. Това стана ясно на тържествената сесия на общинския съвет точно на Никулден- празника на Бургас. Наградата бе поета от от внучката му- Елена Хаджистоянова, защото здравословното положение не му разрешава да пътува на дълги дистанции. Въпреки това, огромният композитор насочи вълнуващи поздравления към бургазлии от видеоекран и трогна присъстващите до сълзи. „Бургас е най- хубавият град в моето сърце, а един от най- ярките ми детски мемоари е празнуването на Никулден“, сподели Тончо Русев и благодари на кмета Димитър Николов, и на бургазлии за премията.
 %d0%bf%d0%b5%d1%87%d0%b5-%d1%80%d0%b8%d0%b1%d0%b0  %d0%bd%d0%b8%d0%ba%d1%83%d0%bb%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%87%d0%b5  %d0%bd%d0%b8%d0%ba%d1%83%d0%bb%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%87%d0%b5-2  %d0%bd%d0%b8%d0%ba%d1%83%d0%bb%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bf%d0%b5%d0%b7%d0%b0  %d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b0
Четирима души бяха оповестени за почетни жители на Бургас. Сред тях бе Янка Рупкина, изпълнителката на незабравимата ария „Калиманку Денку“. Певицата подари на кмета Николов диск със свои песни и му предложи да ги слуша „в положителни и неприятни моменти“, тъй като те носят благополучие.

Празникът на Бургас стартира от сутринта, с приповдигнато въодушевление и доста слънце. В топлия ден, хората се стекоха в катедралния храм „Св.св. Кирил и Методий“, където митрополит Йоаникий отслужи тържествена литургия за благополучие на града. Никулденско градче отвори порти от ранни зори, а тази година тематика на дребни и огромни моряци, „живеещи“ в него бяха изкуството, литературата, музиката, танците, балетът и театърът. „Жителите“ му посочваха и по какъв начин се прави моряшки възел, а актьори- „рибари“ разказваха увлекателни истории и вицове.

На доста места по улиците се раздаваше гратис рибен курбан и печена риба, като майсторите готвачи бяха от Военноморската база, донесли на място полевите си кухни, както и кулинарите от островния ресторант на „Света Анастасия“.

Денят бе разгласен от градоначалника Димитър Николов за неучебен, а Синята зона бе безвъзмездна за водачите. Ледената пързалка на пъпа на морския град проработи, макар високата температура- термометърът точно на празника показваше 5 градуса над нулата.

Точно в 13. 30 часа имениците- Николай, Никола, Никол…се строиха за златна фотография пред общината.
Кметът на Бургас Димитър Николов се обърна с прочувствено слово към бургазлии: „Днес е денят, в който всеки един от нас би трябвало да си зададе доста въпроси. Когато се молим на Чудотвореца, вършим ли ние самите своите дребни чудеса в живота си, в връзките с околните си, в работата…“, съобщи кметът. Той разчупи Никулденската пита и по- огромната част остана в лявата му ръка. Според поверието, това е знак, че през идната година в града ще се родят повече девойки.

„Това е за трета поредна година, няма неприятно, бургазлийки са най- красиви“, разясниха натрупалите се съграждани.

Зевзеци- риболовци пуснаха непроменяемо Никулденски анекдот. Слънцето греело доста мощно и ще изпари безплатната рибена супа, по тази причина трябвало да се побърза с потреблението.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР