Томас Джонас, CEO на Nature’s Fynd, показва продукт, който се

...
Томас Джонас, CEO на Nature’s Fynd, показва продукт, който се
Коментари Харесай

Бил Гейтс финансира проект за алтернатива на месото


Томас Джонас, CEO на Nature’s Fynd, демонстрира артикул, който се смята за опция на месото
(снимка: Nature’s Fynd)

Напоследък от ден на ден хора се отхвърлят от животинските артикули. Някои по здравословни аргументи, други по етични съображения, а трети поради спасяването на планетата. Ето за какво нараства потребността от различни източници на протеин.

В отговор на търсенето известни бизнесмени и персони като Бил Гейтс, Джеф Безос и Ал Гор спонсорират компания, която създава гъбена храна от горещите извори на Националния парк Йелоустоун, излиза наяве от обява на.

Марк Козубал, основателят на Nature’s Fynd и основен академик в компанията, преди този момент е изследвал екстремофили (организми, които могат да живеят в рискови условия на околната среда) в Националния парк Йелоустоун. Веднъж той събира проби от микроорганизми от парещ извор и ги употребява като основа за нов източник на храна.
още по тематиката
Компанията твърди, че нейните артикули, основани на микроорганизма “Fusarium strain flavolapis”, съдържат всички 20 аминокиселини и 50 % повече протеини, в сравнение с тофу. Това е повече от задоволително за хората на веганска диета.

Nature’s Fynd е учредена през 2012 година и от този момент е привлякла финансиране в размер на 158 милиона $. Един от спонсорите е Breakthrough Energy Ventures – фонд, воден от Бил Гейтс. Компанията също по този начин получи финансова поддръжка от НАСА, Министерството на земеделието на Съединени американски щати (USDA) и Агенцията за запазване на околната среда на Съединени американски щати (EPA).

Методът за ферментация, създаден от Nature’s Fynd, трансформира гъбичките в източник на храна „ без слънце, дъжд или почва”. Само за няколко дни влакната порастват и се преплитат, с цел да образуват постеля с текстура, сходна на мускулните нишки, разясняват от компанията.

След това полученият артикул, наименуван Fy, може да се трансформира в твърдо вещество, течност или прахуляк. Nature’s Fynd твърди също, че Fy може да бъде основан в космоса, което изяснява интереса на НАСА към създаването.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР