Том Холанд ще продължи да играе ролята на Спайдърмен, която

...
Том Холанд ще продължи да играе ролята на Спайдърмен, която
Коментари Харесай

В милиардната паяжина на Спайдърмен

Том Холанд ще продължи да играе ролята на Спайдърмен, която извършва от 2016 година насам

Sony и Disney първо се скараха, а след това се схванаха за филмовите права върху комиксовия воин Spider-Man в границите на няколко седмици.Disney от ден на ден се доближава до това да разполага с всички вероятни Marvel герои, които носят на компанията милиарди всяка година. В Холивуд това от дълго време не е вест - филмите по комикси са съвсем безотказен принтер за пари. Затова и не е чудно, че две от най-големите кино компании в света Disney и Sony се оплетоха в мрежите на спор за правата върху рисуван персонаж. Особено когато става дума за Спайдърмен, един от най-популярните супергерои в историята и на комиксите, и на киното. Филмите за Спайдърмен (Човека-паяк) от началото на този век са донесли общо 6.34 милиарда $ и синьо-червеният му костюм продължава да бъде гаранция за боксофис шлагер.

Двата колоса се скараха, а бързо по-късно се схванаха и в последна сметка значително излезе, че новината е, че няма вест. Това, несъмнено, не е тъкмо по този начин: казусът върна на напред във времето сякаш забравени тематики за другите притежатели на права на героите на чисто комиксовата Marvel, както и повдигна леко завесата по какъв начин вършат бизнес две от най-големите кино студиа в света.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Холивудски войни...

Казусът, в резюме: Спайдърмен е един от най-популярните герои на Marvel. Почти всички комиксови фигури на компанията към този момент са част от вселената, основана от Disney (чрез Marvel Studios, която филмовото студио придоби), като с покупката на 21 Century Fox от страна на Disney по-рано през годината колосът добави към сбирката си и героите от Х-Мен. Така остана единствено един пропуск - Спайдърмен и прилежащите към него спомагателни герои, които към момента са благосъстоятелност на Sony.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

През последните години Sony и Disney работеха дружно при няколко условия: героят може да се появява във филмите на Disney, само че правата му остават в Sony и японската компания получава съвсем всички (95%) доходи от филмите, където той е основен воин. В същото време обаче, разноските също са тяхна отговорност. Sony заплати общо 335 млн. $ за последните два кино лентата, които в действителност бяха направени от Disney и Marvel Studios. Оборотът от тях е над 2 милиарда $, който отиде в Sony. Disney и Marvel получават доходи единствено индиректно – посредством продажба на играчки, сувенири и така нататък, което обаче става все по-голямо перо.

Всичко това идва от договорка, подписана сред Sony и Marvel преди 20 години, когато японската компания заплаща едвам 10 млн. $, с цел да получи правата освен върху паяка, само че и върху всички останали герои, свързани с него – като Венъм или Зеления гоблин. Въпреки че от всичко това наподобява, като че ли Disney е подизпълнител на Sony (компания в пъти по-малка), най-важното в цялата договорка е, че Disney може да попълни най-големия пропуск в цялата си кино галактика и да разреши на Спайдърмен да застане на огромния екран до Тони Старк (Iron Man) и Капитан Америка, което се случи за пръв път през 2016 година От тогава насам Том Холанд е взел участие в два солови и три общи кино лентата, приходите от които надвишават 8 милиарда $. Единият от тях, Avengers: Endgame, се трансформира в най-касовия филм на всички времена, с съвсем 2.8 милиарда $ доходи, като разруши върха на Avatar, който оцеля близо 10 години.

Чисто естетическото наслаждение от появяването на избраника на Disney и Marvel Studios Том Холанд като Питър Паркър се оказа незадоволително, поради значително неизгодната финансово договорка. Затова Disney изиска нова такава, при която облагата от един филм да бъде разграничена на половина сред нея и Sony. Първоначално, през септември, двете страни не доближиха единодушие и комиксовите почитатели се приготвиха за нов артист в ролята на Спайдърмен и рестарт на всичко.

...и финансов мир

Един месец бе задоволителен на двата колоса да схванат, че разводът би бил прекомерно скъпо и излишно начинание, тъй че най-малко към този момент Спайдърмен остава под общо настойничество. Леко променената договорка включва още един солов филм, който да подсигурява завършването на най-малко трилогия с Том Холанд в ролята, както и присъединяване на героя в още един от общите филми на Marvel. Цената: Disney поема 25% от разноските по идващия филм, само че и получава 25% от приходите.

" Новините несъмнено са положителни за хората, които харесаха включването на Човека-паяк в споделената кино галактика на Marvel. Най-вероятно идващият филм Spider-Man ще направи повече пари вътре в тази галактика, в сравнение с отвън нея ", разяснява Скот Менделсън от Forbes. " Лошата вест е, че Disney към този момент управлява 25% от една от последните свръхуспешни поредици, които не са нейна експлицитна благосъстоятелност. "

Последствията от договорката не са дребни. От една страна, Sony губи най-малко до 2021 година опцията да покаже на света, че може сама да сътвори сполучлива комиксова галактика към герои, които са нейна благосъстоятелност. Едно от най-масовите догатки за развалената в началото договорка беше, че студиото желае още веднъж да опитва шанса си с героя, откакто през 2018 година филмът за Венъм, един от най-известните врагове на Питър Паркър, се трансформира в голям шлагер с 856 млн. $ световни доходи.

Другата е, че Disney се доближава към консолидиране изцяло на всички авторски права върху комиксови герои на Marvel. Освен останалите в Sony, Disney дели правата и за Хълк и героите към него с Universal. Това са дребни хапки, които обаче могат да прибавят към растящите терзания, че Disney се трансформира в същински комиксов монополист в Холивуд.

По пътя към комикс монопола

Бъдещето наподобява относително ясно: Disney посредством Marvel Studios ще направи най-малко още два кино лентата със Спайдърмен, а Sony ще продължи да прави филми в обособена галактика, в която ще липсва най-големият актив на компанията. Само по себе си това е предизвикателство, тъй като самите герои към паяка са основани за да бъдат поддържащи, а не съществени. " Разбира се, зависи от героя, само че доста малко от тях могат да бъдат известни сами по себе си и предизвикването пред Sony ще бъде да ги показа без самия Спайдърмен ", разяснява филмовият критик Джереми Конрад.

Сделката сред двата колоса изтича през 2021 година и евентуално още преди този момент ще има нови договаряния за правата върху Спайдърмен. Всъщност най-логичното развиване на сагата би било Disney да предложи огромна сума пари, с която да изкупи всички права от Sony, само че всичко остава в областта на слуховете.

Големите печеливши се оказват запалените по комикси фенове, които надали се интересуват от монополното състояние на Disney – тяхното внимание по-скоро е ориентирано към филмите на огромния екран, които стават все по-мащабни. В последна сметка, за един почитател всички пререкания и разногласия дали покупко-продажбите сред студийните колоси са обективни остават на назад във времето, когато те водят до опцията да видят всичките си обичани герои на едно място. Сагата Netflix

Sony не е единствената компания, която е имала проблеми с Disney поради героите на Marvel. През 2015 година стрийминг компанията Netflix стартира да продуцира комиксови сериали в споделената галактика – Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage, Iron Fist, The Punisher и The Defenders. Четири години по-късно всеки от тях е преустановен, без да има публично пояснение каква е повода. Според Business Insider всичко се крие в мощно понижения интерес на феновете към героите и сериалите, който ги прави нерентабилни. Възможно е и друго пояснение – желанието на Disney да скъса връзката си с другите стрийминг услуги в годината, в която пуска своята лична Disney+. Там компанията ще продължи да уголемява комиксовата си галактика посредством сериали като WandaVision, The Falcon and the Winter Soldier и други, които по данни на IGN ще имат бюджети, отговарящи на филм за огромния екран – сред 100 и 150 млн. $ за един сезон, или сред 12 и 25 млн. $ за епизод.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР