Толкова е талантлив, че не гледа собствените си филми: Моите

...
Толкова е талантлив, че не гледа собствените си филми: Моите
Коментари Харесай

Алфред Хичкок, който се страхува от собствените си филми

Толкова е надарен, че не гледа личните си филми: „ Моите лични филми ме плашат. Никога не отивам на министър председателите и не разбирам по какъв начин хората ги понасят ”, споделя той. Тази седмица в рубриката Малки истории за велики европейци от 20 век ви описваме за режисьора Алфред Хичкок.
Алфред Хичкок
Режисьор, сценарист, продуцент /1899 – 1980/

Произход : Англия, ирландски корени, междинна класа

Образование : Йезуитски лицей, учебно заведение по инженерство и мореплаване

Интереси : дизайн, снимка, кино

Най-известни филми : „ Птиците “, „ Ребека “, „ Задният прозорец “, „ Север-северозапад “, „ Психо “, „ Шантаж “ /първият озвучен дългометражен английски филм/

Признание : пет награди „ Оскар “ за най-хубав филм, премия на Британската кино академия, две награди „ Златен глобус “, Рицар на Британската империя

„ Представи си филм, в който двама души седят и приказват баналности. Никой не знае, че в стаята има бомба. Тя избухва, всички са сюрпризирани, само че след 10-15 секунди отново би трябвало да се бориш за вниманието на фена. Сега си показа, че фенът вижда бомбата и знае по кое време ще избухне. „ Погледни под масата, бе, простак ” – желае да извика. На този декор даже баналният разговор на екрана наподобява по-значим. И можеш да държиш вниманието не 10-15 секунди, а минути ”.

Така Алфред Хичкок изяснява правилата на съспенса. Но какво, като ни манипулира - не можем да устоим на развинтеното му и цялостно с черен комизъм въображение.

За 50 години в киното той сътвори над 50 кино лентата, има доста „ Оскар ”-и, само че нито един за постановка. „ Винаги шафер, в никакъв случай младоженец ” – майтапи се. Което е необичайно - Хичкок работи 40 години в Холивуд и публиката го боготвори. Иначе в живота изпитва смут от служители на реда, деца, високи места и неуспех на идващия филм. И от яйца във всички форми - от птичите, до човешките. Може би отсам и неналичието на интерес към секса. Той е девственик на 26, когато се дами за Алма Ревил. От нея чува за женския цикъл и те вършат напълно малко секс – едвам се снабдят с щерка, която Хичкок обожава, макар страха от деца.

Хичкок е роден на 13 август 1899 в Лондон – отсам идва и ползата му към цифрата 13. Родителите му държат зеленчуков магазин и бакалия. Той е дебеличко момче, което обича мама и се опасява от баща. На пет, след някаква пакост, татко му написа записка и го праща в сектора. Кварталният я прочита и го затваря в същинска килия. Страхът от полицията му остава за цялостен живот и ражда един от главните претекстове във филмите му – почтен човек е преследван по неточност.

Алфред е самотно дете, чете доста, обожава географски карти и написания на влакове. Учи в йезуитски лицей, където усъвършенства изкуството на страха. Наказанието за нарушаванията е пердах с гумена палка, само че отците санкционират чак в края на деня. Така Хичкок схваща, че упованието е по-страшно от наказването – прийом, който също употребява във филмите си.

След гибелта му, Доналд Спото го разказва като нерешителен, невеликодушен и нечовечен човек, некадърен на признателност или хвалба, без другари. И е прав, в случай че се съди по гадните, от време на време садистични смешки на Хичкок. Дали след фотосите ще остави двамата артисти вързани дружно с белезници, дали ще изпрати два тона въглища на момиче, което има централно парно, дали ще подари за дребното жилище на свои сътрудници големи мебели, дали ще поставя пърдящи възглавнички по столовете на значимите посетители - Хичкок в никакъв случай не стопира. Може би по този начин си връща за пренебрежението, което холивудският свят на красивите показва към него, фена на пържоли и деликатеси, висок 170 см, само че с тегло 160 кг.

Хичкок е изключително нечовечен към Типи Хедрен, която стартира като актриса. Той е захласнат от нея, управлява я и трансформира живота ѝ в пъкъл. Понякога в „ Птиците ” пуска същински птици и след фотосите тя е цялата накълвана. А когато се противи, Алфред я предизвестява, че ще унищожи кариерата ѝ. И го прави, а в това време праща за рождения ден на щерка ѝ, Мелани Грифит, кукла с облика на майка ѝ, лежаща в ковчег.

Да, Хичкок постоянно е като дете-идиотче, прикрито в огромен глупак. Но също е образован и магнетичен вид. „ Хуморът и острият му разум провокират удивление ”, твърди Ингрид Бергман. А Марлене Дитрих прибавя: „ Той очарова, възхищава, постоянно се управлява и омагьосва, без да прави никакви старания за това. И в това време е свенлив човек ”.

И прекомерно надарен, да не забравяме. Толкова е надарен, че не гледа личните си филми: „ Моите лични филми ме плашат. Никога не отивам на министър председателите и не разбирам по какъв начин хората ги понасят ”. Но с „ Психо ”, „ Птиците ”, „ Север-Северозапад ”, „ Марни ”, „ Изнудване ”, „ Прозорец към двора ” и доста други Алфред Хичкок не просто твори история на киното, само че и става емблема на тази история.

С възрастта се трансформира в остарял заядливец с кардиостимулатор и боязън от гибелта, който лекува с доста водка. Последният филм, „ Семеен скрит план ”, великият Алфред Хичкок снима през 1976, а през 1980 умира, като споделя на щерка си: „ Чувствам, че светлината гасне. Отвъд най-сетне ще мога същински да си отспя ”.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР