Токът няма да се повишава до края на годината, увери

...
Токът няма да се повишава до края на годината, увери
Коментари Харесай

КЕВР обеща цената на тока да не се повишава до края на годината

Токът няма да се покачва до края на годината, увери ръководителят на КЕВР Иван Иванов след днешното публично разискване за новите цени на електрическата енергия. Той не се ангажира с прогноза за 2019 г, защото електричеството е обвързано с смяната в цената на природния газ.


Заради стабилната цена на природния газ, фактурите за ток няма да се трансформират, най-малко до Нова година. На 9 декември Булгаргаз ще внесе в КЕВР своето предложение за нова цена на газа за първото тримесечие на новата година.
Иван Иванов, ръководител на КЕВР: Директорът на Булгаргаз съобщи, че в случай че има покачване на цената на природния газ в края на четвъртото тримесечие, то той чака това покачване да бъде под 5%. Знаете, че в случай че покачването е под 5%, няма да има смяна нито на цената на топлинната, нито на цената на електрическата сила.
Днес в КЕВР беше разискван и проектът за вложения на Енергийния систематичен оператор до 2027 година В 10-годишния проект за развиване на мрежата на ЕСО е заложена инвестициия от 1,4 милиарда. Председателят на КЕВР увери, че това няма да бъде за сметка на по-високи цени на тока.
Иван Иванов, ръководител на КЕВР: Постепенно през годините ние естествено ще поправяме цената на мрежовите услуги, за ЕСО особено - цената за достъп и за транспорт. Но както виждате и в последното ни ценово решение, там ние сме доста консервативни- т.е. ние не позволяваме никакви основни промени на мрежовите цени.
За да не товарят фактурите, от ЕСО търсят средства от Брюксел, като досега са обезпечени над 148 млн. лева еврофинансиране. От ЕСО са пресметнали, че има спад с 30% на потреблението на ток от компаниите, до момента в който за бита потреблението е непрекъсната.
 Има ли операции на пазара на ток и изкуствено завишаване на цените Има ли операции на пазара на ток и изкуствено завишаване на цените
От българската енергийна борса отхвърлят опцията за операции на пазара на ток и изкуствено завишаване на цените. Сигнал за това подаде бизнесът,...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР