Точно когато в парламента бе гласуван новият състав на правителството

...
Точно когато в парламента бе гласуван новият състав на правителството
Коментари Харесай

Играе ли КЕВР мръсни номера на новото правителство |

Точно когато в Народното събрание бе гласуван новият състав на държавното управление на Кирил Петков и тъкмо когато новоизбраният министър-председател обясняваше по какъв начин цените на тока и парното за битовите консуматори не би трябвало да се подвигат от 1 януари, Комисията за енергийно и водно контролиране реши да направи тъкмо противоположното.

Ведимството разгласява отчетите за ценовите оферти от Нова година, които плануват електрическата енергия за семействата да нарастне приблизително с 11,5 %, а парното - приблизително с 13 на 100. За клиентите на столичната Топлофикация, която е най-голямата в страната, нарастването на топлото и топлата вода не е 13%, а цели 30 на 100, което съставлява същинско шоково повишаване в най-студените зимни месеци, растящите цени на съществени артикули и продължаващата коронавирус пандемия. 

Днес след първото държавно съвещание министър председателят Петков не скри разочарованието си от дейностите на КЕВР.

" Наистина ме изненада това предложение на КЕВР, което пристигна тъкмо сега когато се заклех като министър председател, само че ние сме тук, с цел да решаваме проблемите ", съобщи министър-председателят Кирил Петков.

Той изясни, че в най-спешен порядък ще бъде разисквано предлагането за повишаване на цените.

" До на следващия ден сме си дали 24 часа да създадем разбор какво тъкмо оферират, за какво тъкмо в този момент се случи - на първия ден на държавното управление и да вземем ясни и съответни ограничения да избегнем това, което на нас ни наподобява като относително огромно нарастване на цената, откакто декларирахме, че да не се случва това ни е пръв приоритет ", сподели Петков. 

Според качените от КЕВР отчети токът за бита би трябвало да нарастне за клиентите на ЧЕЗ и ЕВН с 11 %, а за тези на Енерго Про - с малко над 12 на 100, нощната тарифа се усилва с към 20 на 100.

При парното и топлата вода разликата за другите градове е по-голяма. Увеличението на цената, препоръчано за Разград е единствено с 1%, а във Враца и Велико Търново -  24-25 на 100.

Предвиденото повишаването в Бургас е с 15 %, а сред 1 и 5 на 100 във Варна, Пловдив, Сливен и Русе.

Предложенията на регулатора за новите цени на тока и парното ще бъдат обсъждани на 15 декември.

Новите ценови оферти към този момент провокираха и остри политически реакции. Съпредседателят на Зелено Движение и народен представител от Демокраатична България Владо Панев позволи провокация от страна на КЕВР против преди малко определеното държавно управление.

" Точно в часа на избиране на ново държавно управление, доминираната от ГЕРБ Комисия по енергийно и водно контролиране пуска провокация за растеж на цените на тока и парното за жители със надлежно 13 и 30 % (второто за София) от Нова година. По същото време, до момента в който новият министър председател разяснява като първа задача да не се товарят хората и бизнеса с високи цени на силата. Атака " по Устав ", написа той във фейсбук.

Според икономиста това се прави в случай, че всички производители на контролирания пазар на електрическа енергия имат мощно увеличени доходи от свободен пазар, а разноските на множеството от тях не се покачват. Панев е безапелационен, че във фонд Сигурност на енергийната система са насъбрани големи запаси от високите цени на въглеродните излъчвания и от петпроцентната вноска от прихода на всички производители.

" Отделно КЕВР предлага 40% нарастване на цената за транспорт и систематизиране за ЕСО и ЕРП-тата. Това си е непосредствено облагане на бизнеса, оттатък така и така непостижимите цени на пазара. С още над 4 лв. за мегаватчас. И още. Цената, на която Топлофикация София продава електрическа енергия се фиксира на 635 лв. за мегаватчас. Колкото беше за фотоволтаици по времето, когато още технологията беше мегаскъпа. Огромна услуга за най-ограбваната през годините енергийна компания, също към момента под контрола на ГЕРБ. Един тип всички консуматори да заплащат баснословни цени за парното на столичани, просто тъй като Топлофикация се ръководи супер неефективно. Един път 30% растеж на парното, повторно двойна над пазара цена на силата, която плащаме на столичното сдружение. Отделно смяната на разпоредбите по средата на ценовия интервал удря всички ВЕИ с дълготрайни контракти за продажба на електрическа енергия на пазарни цени. Защото им редуцира наградата на процедура ретроактивно. Това в допълнение унищожава естествения бизнес ", безапелационен е съпредседателят на Зелено Движение.

Според него изводът от всичко това е, че КЕВР би трябвало да бъде първият регулатор със заменено ръководство и новото държавно управление и Народното събрание би трябвало да създадем нужното, с цел да може решението от през вчерашния ден да не влезе в действие.

Междувременно стана ясно, че през днешния ден национално показаните организации на бизнеса у нас са поискали да бъде увеличена помощта за индустриалните клиенти, които от 1 ноември получават помощ от 110 лв. на мегаватчас електрическа енергия. Настояването им е компенсацията да се усили до 270 лв. на МВтч.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР