Точно една година след наводнението в Карловско, ново бедствие сполетя

...
Точно една година след наводнението в Карловско, ново бедствие сполетя
Коментари Харесай

Отделна застраховка наводнение не се предлага: Какви са вариантите за защита на дома и колата и колко струват?

Точно една година след наводнението в Карловско, ново злополучие сполетя страната ни. Наводнението, в Царево още веднъж повдига въпроси по отношение на сигурността на жилищата, в които живеем и можем ли да защитим имуществото си. Тъй като концепцията за катастрофичен пул в България, която " изплува " след всяко по-разрушително злополучие, само че с всеки следващ ден " потъва " все по надълбоко, единственият релативно сигурен инструмент е застраховането на имуществото.

Въпреки че в България съвсем всеки е притежател на парцела, в който живее, доста дребна част от жилищата са застраховани - към 7-8%. На процедура това значи, че най-вече толкоз (вероятно по-малко) са парцелите, които имат застрахователна отбрана за риска " наводняване ". Тези данни са показателни за ниския интерес към имуществените застраховки, като тук следва да се посочи, че част от застраховките са подписани по отношение на условия на банки за разпределяне на заем.

Според специалистите на фона на честите естествени бедствия, ниското застрахователно покритие на парцелите съставлява сериозен публични риск. При едно по-тежко злополучие - било то земетресение, наводняване, пожар или друго - стотици семейства могат да останат без заслон или средства за прехранване.

От друга страна е допустимо хората да разчитат, че при злополучие страната ще помогне на потърпевшите и това в някаква степен ги демотивира за подписват застраховки, само че в реалност няма различен механизъм, с изключение на застраховането, който да възвърне загубите им във финансово изражение.

Важно при сключването на застраховка, против риск от наводняване е да бъде конкретизирано от какво може да бъде породено то. Разликите са главно две - от злополучие или от пръсване на тръба.

Основното покритие не пази от всички типове наводнения, или най-малко не в общия случай. Застрахователите разделят риска от наводняване на разнообразни подвидове. Единият е горепосоченият - наводняване в резултат на проливен дъжд, стихия, градушка и сходни бедствия. Някои компании обаче преглеждат настрана риска от наводняване, зародило от преливане на реки, язовири, морски талази. Застраховането му може да се доплаща в допълнение, макар че нормално завишението в наградата е алегорично. Трети вид е наводнението, породено от пръсване на тръбопровод или друга ВиК повреда, или пък наводнението от съседи. Политиката на застрахователите във връзка с този тип наводняване също е друга. Някои го оферират като спомагателен, избираем риск, който се доплаща, а други го включват в главното покритие.

Ако живеете наоколо до река, язовир, море или различен воден басейн, вие се намирате в регион с нараснал риск и застраховката против преливане на водни басейни или морски талази може да ви излезе малко по-скъпа. Оскъпяването още веднъж зависи от политиката на другите застрахователни компании. То може да е от 2 до 40 лева, а в редки случаи и повече.

Цената зависи доста от това какъв вид сграда застраховате, в каква непосредственост се намира до водния басейн, за какъв брой рисков се смята самият воден басейн, каква е историята на бедствията в региона и на вредите по парцела в последните години и така нататък, означават от застрахователния брокер. В доста редки случаи, в случай че застрахователите сметнат парцела ви за прекомерно рисков, те може и да откажат да го застраховат или да ви предложат безразсъдно висока цена. Вероятността това да стане обаче е дребна. Една компания може да откаже да го застрахова, само че друга да се съгласи.
 Мобилното банкиране на ОББ с нова версия и опция за подписване на застраховка Живот към потребителски заем
Мобилното банкиране на ОББ с опция за подписване на застраховка Живот към потребителски заем

Новата версия на ОББ Мобайл 4.15 включва вести за придвижвания по сметка, застраховка Живот към потребителски заем и доставка на дебитни карти до адрес

Колко коства застраховка против наводняване?

В множеството случаи наводнението се застрахова като част от главното покритие против Пожар и естествени бедствия, което нормално коства към 0,1 до 0,15% от застрахователната сума. Проверка на money.bg измежду настоящите оферти за застраховки, включващи риска от наводняване сподели, че обособена застраховка " Наводнение " не се предлага,

Така, в случай че желаете да застраховате парцела си за 100 000 лева, застраховката ще ви коства 100 - 150 лева на година. Разбира се, в случай че парцелът ви е по-евтин и по-скъп, цената ще се трансформира съразмерно.

Взехме за образец апартамент в бургаския квартал Сарфово с повърхност от 90 кв.м., който се намира на повече от 100 м. от воден басейн. Цените на полиците против бедствия варираха сред 147.25 лева и 219 лева годишно.
 Кога е нужна карго-застраховка?
Кога е нужна карго-застраховка?

Експертите поучават:

Като цяло по-евтино излизат така наречен пакетни застраховки, които сега се оферират от множеството компании. Те ви оферират покритие, което може да бъде по-малко от действителната оценка на парцела, само че пък на много по-ниска цена. Така в случай че парцелът ви коства хипотетично 100 000 лева, вие можете да сключите застраховка за 50 000. В подобен случай наградата ви евентуално ще е два пъти по-ниска. В пакетните застраховки обаче нормално има предели на отговорност за обособените опасности. Така може цялото покритие да ви е за 50 000 лева, само че лимитът за вреди от земетресение да е примерно 40 000 лв..

Плюсът при тези полици е, че при по-малка награда получавате съответна отбрана при множеството и най-честите беди, които могат да ви сполетят. Минусът е, че при цялостно погиване на имуществото или доста огромни вреди, застрахователите ще ви покрият разноските единствено до лимита и застрахователната сума, за която сте се договорили. Въпреки този минус обаче пакетните застраховки оферират една доста добра отбрана евтино.
 В епицентъра на труса: Турски град остана недокоснат, тъй като в него няма нелегално строителство
В епицентъра на труса: Турски град остана недокоснат, тъй като в него няма нелегално строителство

Как вредите и смъртните случаи могат да бъдат сведени до най-малко?

Какво още би трябвало да знаем?

Ако живеете в регион, станал неотдавна жертва на наводняване, имайте поради, че някои застрахователи имат и специфични условия. Така да вземем за пример евентуално ще изискат първо да огледат дома ви и да опишат и снимат неговото положение, преди да се съгласят да го застраховат. Това не би трябвало да ви тормози, то е единствено защитна мярка против неточни клиенти.

Трябва също да знаете, че застрахователите може да изискат от вас да вземете някои ограничения за отбрана на имуществото си, с цел да е годна застраховката. Това нормално е годно за юридически лица, които желаят да застраховат артикули на склад и други

Ами щетите по колата?

Не единствено на пътя, само че и даже в личния ви гараж, съществува заплаха за целостта и функционалността на вашето МПС. Различни непредвидени условия, като протичащото се сега наводняване. 

Докато наложителната застраховка " Гражданска отговорност " за автомобилистите дефинира вашата персонална отговорност към близките участници в пътната конюнктура, автокаското е концентрирано точно към вас и благополучието ви, без значение от събитията.

Сред основните щети, които влизат в покритието на застраховката цялостно автокаско са и естествените бедствия, както и условия, зародили в резултат на такива. Като такива се окачествяват стихия, земетресение, наводняване, вихър, градушка, срутване на земни пластове, както и сриването на такива. Към тази рубрика се отнася и рухване на клони, дървета и както и други предмети, повлияващи целостта и външния образ на автомобила, чиято причина още веднъж се корени в съществуването на естествено злополучие. Причисляват се и вреди от вулканично деяние и морски талази.

И до момента в който цените на застраховките за дома са относително унифицирани, полиците " Каско " зависят от доста фактори и варират в необятни граници.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР