Точно десет дни след като Специализираният наказателен съд пусна под

...
Точно десет дни след като Специализираният наказателен съд пусна под
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата пробва нова тактика за отстраняване на кмета на Несебър

Точно 10 дни откакто Специализираният углавен съд пусна под гаранция кмета на Несебър Николай Димитров, упрекнат за пазаруване на гласове, Специализираната прокуратура предприе нова тактичност за свалянето му от кметския пост. В петък спецпрокуратурата заяви, че в Специализирания углавен съд е импортирано искане за премахване на Димитров от служба като кмет на Несебър, до момента в който трае следствието против него.

Парадоксалното е, че това става, откакто на 23 декември м.г. по делото за мярката за неотклонение на Димитров спецсъдът за повторно одобри, че няма заплаха той да се укрие или да извърши ново закононарушение. Прокуратурата не стачкува стартирането на Димитров под гаранция, само че в този момент подхваща нова мярка, която би имала същия резултат, в случай че бъде призната от съда. На процедура отстраняването ще зачертае резултата от извършените преди два месеца избори, на които Димитров се яви и завоюва като самостоятелен претендент за кмет против претендента на ГЕРБ, който пък бе подсилен и от партията на братя Диневи.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Николай Димитров бе упрекнат в образуване на незаконна група за пазаруване на гласове и бе арестуван под стража на 22 октомври - пет дни преди гласуването на локалните избори. Въпреки това той завоюва изборите още на първия тур с внушителните 60% от гласовете, като явно прокурорската акция докара до висока изборна интензивност в Несебър. Остана в ареста и след края на изборите макар възраженията на отбраната му, че обвиняването е за пазаруване на гласове, което няма по какъв начин да се реализира в следизборно време. Стигна се до това той да бъде конвоиран с белезници до Несебър, с цел да постави клетва като кмет на първото съвещание на новоизбрания общински съвет. Белезниците му бяха махнати за процедурата, а по-късно му бяха поставени още веднъж и той бе върнат назад в ареста.

Междувременно на два пъти отбраната на Димитров нападна наложената му мярка за неотклонение, като Специализираният углавен съд и двата пъти го освобождава под гаранция. Първият път спецсъдът му наложи гаранция от 40 000 лв., само че след прокурорски митинг втората инстанция - Апелативният профилиран углавен съд, анулира това решение и остави задържането под стража. Вторият път спецсъдът дефинира гаранция от 50 000 лева, като отново одобри, че няма заплаха той да се укрие, отпаднала е и заплахата да извърши ново закононарушение, а в границите на следствието е събран забележителен размер доказателства. Този път прокуратурата не стачкува решението. Димитров заплати гаранцията на 27 декември, а от през вчерашния ден - 2 януари т.г., още веднъж извършва функционалностите на кмет на община Несебър. Ден по-късно спецпрокуратурата изиска отстраняването му от служба.

Аргументът на обвиняването е, че в качеството си на кмет Николай Димитров е главен шеф на огромен брой компании и лица в общината и разполага с благоприятни условия да повлияе на очевидци. Това изказване обаче влиза в спор с признатото от спецсъда единствено 10 дни по-рано при смяната на мярката му за неотклонение (и оставено без реакция от прокуратурата) - че няма заплаха той да извърши закононарушение, включително и да повлияе на очевидци, което е закононарушение против правораздаването. Това разясняват адвокати, до които " Капитал " се допита, като слагат и различен въпрос - от задържането на Димитров до момента са минали близо два месеца и половина, през това време прокуратурата е трябвало да завърши следствието, в това число и да разпита всички очевидци.

Само по себе си отстраняването от служба, даже да бъде доказано от съда, не е съображение за предварително преустановяване на мандата на кмета, без значение какъв брой време продължи следствието. В Закона за локалното самоуправление и локалната администрация са изброени 13 разнообразни учредения за предварително преустановяване на мандата на кмета, в това число и при трайна фактическа неспособност да извършва отговорностите си за повече от 6 месеца, само че единствено заради заболяване, при безпричинно неявяване от работа за повече от един месец, както и " когато след избирането му е наказан с влезнала в действие присъда на отнемане от независимост за съзнателно закононарушение от общ темперамент или на отнемане от право да заема държавна служба ". Другояче казано, при възможното му премахване от служба кметският пост ще бъде поверен на някой от зам.-кметовете, до момента в който завърши следствието, което е само в ръцете на прокуратурата, разясняват адвокати. Те напомнят, че това не е първият подобен случай, когато един кмет бива отхвърлен от служба съвсем през целия си мандат поради формирано следствие, а по-късно бива оневинен. Даже дават образец с кмета на Гълъбово Николай Тонев, който през 2009 година беше отхвърлен, през 2014 година - оневинен, и по-късно отново завоюва изборите и е към този момент четвърти мандат кмет.

" Няма да даваме никакви изказвания ", съобщи пред " Капитал " юрист Петър Атанасов, един от двамата бранители на Николай Димитров. Вторият е столичният юрист Ина Лулчева, с която не успяхме да се свържем.

Всъщност точно юрист Лулчева още по делата за ограниченията за неотклонение уточни най-същественото процесуално нарушаване в производството против Димитров и четиримата му съпроцесници - че те са упрекнати от незапознат орган – Специализираната прокуратура, а по ограниченията се произнася незапознат съд – Специализираният углавен съд. Делата за проведено пазаруване на гласове не са подсъдни на спецправосъдието, споделя Лулчева, и се базира в това число и на решение на Конституционния съд от 2011 година Ако тезата й бъде възприета, това би означавало преустановяване на производството в спецпрокуратурата и препращане на материалите в способената районна прокуратура.

Очаква се делото по настояването за премахване на Димитров да се гледа в неделя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР