„Титаник“ потъва, а оркестърът продължава да свири. Тази сцена се

...
„Титаник“ потъва, а оркестърът продължава да свири. Тази сцена се
Коментари Харесай

Уникално разкритие за оркестъра на кораба "Титаник", всичко започва в България

„ Титаник “ потъва, а оркестърът продължава да свири. Тази сцена се откроява в съзнанието на всеки, гледал едноименния филм, написа

Но събитията от холивудската продукция се базират на действителната преживелица от потъването на кораба. По-любопитното е, че оркестърът на борда на „ Титаник “, който героичен е свирил до самото поглъщане на първокласния задокеански лайнер, е имал изяви във Варна и София, преди да се насочи на злощастното корабоплаване.



През есента на 1911 година в пристанище Варна дебаркира транспортен съд, от който слиза английски оркестър. Диригент и цигулар е Уолъс Хенри Хартли.

По това време той към този момент е прочут в Европа, откакто със своя бенд е кръстосвал Северния Атлантик на корабите близнаци „ Лузитания “ и „ Мавритания “.

След идването си във Варна оркестърът на Уолъс Хартли стартира да свири в първокласния за времето си ресторант „ Грозд “ на входа на Морската градина.

Мълвата за уменията на бенда бързо стигат до София, където музикантите са поканени да свирят в новопостроеното Градско казино в столицата.

Уолъс Хартли приема работата. Именно до момента в който свири там, той получава поканата да тръгне за Саутхемптън, откъдето да поеме уговорката за първото корабоплаване на „ Титаник “.

Редно е да се означи, че те са били известни точно като корабни музиканти и са имали изяви на други огромни плавателни съдове.



На борда на кораба бендът се качва в състав от осем души. Това са Уолъс Хартли от Дюсбъри, У.Т. Брайли от Лондон, Д.Ф. Кларк от Ливърпул, Д.Л. Хюм от Дъмфрайс, П.Н. Тейлър от Лондон, Д.Ф. Удуърд от Хедингтън, френския челист Роже Брико от Лил и белгийският цигулар Жорж Кринс от Лиеж.

Има редица забавни, само че непотвърдени клюки за съществуването на български музикант в състава на Хартли по това време, само че те по този начин и не могат да бъдат доказани и остават като исторически мит.

По-нататък историята е известна – през нощта на 14 април 1912 година „ Титаник “ се сблъсква с голям айсберг и потъва, а с него и 1500 души пасажери и екипажът.



Варненската диря в най-голямата морска покруса е разкрита в документално-образователния филм „ Гибелта на „ Титаник и Варна “ от цикъла „ Пътуване към предишното “, изработен за Музея на историята на Варна.

Сценарист на лентата е доктор Олег Бенов, а снимковият материал е селекциониран от Християн Облаков. Видеомонтажът е поверен на Красимир Янев. Филмът е направен преди две години в студио „ Палас “ във връзка 100-годишнината от потъването на „ Титаник “.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР