Тиролският вероятно е най-изученият Homo Sapiens в света. Откакто мумията

...
Тиролският вероятно е най-изученият Homo Sapiens в света. Откакто мумията
Коментари Харесай

Леденият човек Йоци може да страдал от язва

Тиролският евентуално е най-изученият Homo Sapiens в света. Откакто мумията била открита в Тиролските Алпи през 1991 година, Йоци даже се е обзавел със личен проучвателен институт – EURAC-Institute for Mummies and the Iceman. За индивида, живял преди 5300 години, е известно съвсем всичко – външният тип, възрастта сега на гибелта (около 45 години), методът на живот и събитията към гибелта в Алпите.

През 2011 година беше разшифрован геномът на Йоци, а през 2013 година са открити 19 живи потомци на „ ледения човек “. Изглежда, с това сензациите към античната европейска мумия приключили. Но проучването на Йоци продължава да сервира изненади.

Палеопатологът Алберт Цинк и микробиологът Франк Мейснер от Европейската академия в Болцано (EURAC) са разгласили публикация в сп. Science, в която са съобщили за разшифроването на генома на 5300-годишна бактерия Helicobacter pylori, открита в стомаха на мумията.

Helicobacter pylori е една от „ най-неприятните “ бактерии, известни на човечеството – доста случаи на язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрити, дуоденити, рак на стомаха и даже някои случаи на лимфом на стомаха са свързани с зараза на Helicobacter pylori. С нея са инфектирани повече от половината от актуалното население на Земята, за нейното проучване се дава Нобелова премия (Робин Уорън и Бари Маршал, 2005), а дейно лекуване до момента не съществува.

Цинк и Мейснер почнали проучване на стомаха на Йоци преди три години и в началото били настроени скептично.

„ Наличието на Helicobacter pylori при актуалните пациенти се открива при проучване на лигавицата на стомаха, а в тази ситуация с Йоци лигавицата от дълго време е изгубена, тъй че въобще не смятахме, че ще открием каквото и да е “, споделя Алберт Цинк в известие, оповестено на уеб страницата на Европейската академия.

Учените и техните сътрудници от университетите Кил (Австрия), Венда (ЮАР) и Института „ Макс Планк “ решили да подходят въпреки това към въпроса. „ Успяхме да решим казуса с помощта на нова концепция – да извлечем ДНК от всичко съдържимо в стомаха на Йоци. Успяхме да го създадем, а чак по-късно успяхме да изолираме сектори, принадлежащи на Helicobacter pylori, и да възстановим генома на бактериите на възраст 5300 години “, споделя Мейснер.

Учените към момента не могат да кажат, че Йоци е страдал от гастрит или язва. Както и в наше време, болестта се развива при не всички носители на бактериите. Наличието на заболяването и стадия на нейното развиване може да се дефинират единствено по положение на лигавицата, която у мумията на възраст 5300 години просто не се е съхранила.

И въпреки всичко резултатите от проучванията се оказали непредвидени за учените. Става дума за това, че вариантите на Helicobacter pylori имат ясна районна принадлежност – в Африка се следи единствено африкански вариант на бактерията, в Азия – азиатски, в Европа – европейски, по-късен хибрид сред африканската и азиатската вариация на бактерията.

Микробиологът Томас Ратей от Виенския университет, който взел присъединяване в проучването на генома на античната бактерия, изяснява: „ Смятахме, че ще намерим в тялото на Йоци същия европейски вариант на Helicobacter pylori, котто се открива у всички модерни поданици на Европа. Но Helicobacter на Йоци има азиатски генезис, т.е. в наши дни този вариант се следи у жителите на Централна и Южна Азия. “

Тъй като Helicobacter се предава по завещание, историята на тази бактерия е тясно обвързвана с историята на разселването на народите по планетата. Пожарна охрана подобен метод новото изобретение дава храна за размисъл освен на микробиолозите. Досега се смяташе, че хората от неолита към този момент са били носители на европейския вариант на Helicobacter, когато от бездомнически метод на живот са минали към установен и са почнали да се занимават с отглеждане на животни и земеделие. Изследването на стомаха на Йоци е потвърдило, че това не е по този начин.

„ Кръстосването на две разновидности на Helicobacter и появяването на европейския вариант се е случило след епохата на Йоци. Излиза, че историята на заселването на Европа може да се окаже доста по-сложна, в сравнение с се предполагаше до момента “, споделя Мейснер.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР