Тирана. След вчерашно земетресение с магнитуд 3.9 в района на

...
Тирана. След вчерашно земетресение с магнитуд 3.9 в района на
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Развитие на земетръсния процес в Албания - въпроси и очаквани отговори

Тирана. След вчерашно земетресение с магнитуд 3.9 в региона на Корча, Албания, Европейският сеизмологичен център отбелязва 36 труса с магнитуд над 2 – последният с магнитуд 2.9 преди 15 минути, осведоми Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) .
В уеб страницата на Центъра се оповестява, че източник за земетръсните параметри са избрания на Албанския народен център. Албанският център включва в каталога и по-слаби земетресения, тъй че общият брой на инструментално записаните е по-голям. За някои от релативно по-силните земетресения дълбочината на сеизмичния източник в Европейския център е поправена с привличане на регистрация от прилежаща страна - Гърция или Македония. Сред земетресенията изпъква събитие с магнитуд 4.7 в 15:01 локално време, усетено както е посочено в по-ранна информация на Агенция “Фокус ” . Съществено е, че силата, отделена при този трус не се разграничава доста от силата, излъчена от всеки от двойката земетресения, с които стартира интензивността в региона на 1 юни. Дали това значи, че серията трусове, реализираща се югозападно от Преспанските езера, навлиза във втория вид на развиване, прочут на специалистите-сеизмолози? В дописка от 1 юни е записано “На земетръсната просвета са познати случаи с роеве (рой от земетресения с магнитуди 3-3.5 се осъществя при започване на земетръсната активизация в региона на Корча), манифестиращи огромна дълготрайност във времето, както и случаи на поява на последващо земетресение с равна или по-голяма мощ от в началото проявената. ” Сеизмичната интензивност е в деяние. Отговорът идва. Еднозначен ли е?

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР