Тиквата е изключително полезна и търсена култура, особено от вегетарианци

...
Тиквата е изключително полезна и търсена култура, особено от вегетарианци
Коментари Харесай

Маслото от тиква - ползи и приложение

Тиквата е извънредно потребна и търсена просвета, изключително от вегетарианци и вегани поради потребните субстанции, които дава на тялото, наред с малко калории.

Освен чисто кулинарните достолепия на този плод, в него има и различен потребен съставен елемент. Това са тиквените семки, които съдържат от 30 до 50 % масло в тях. Маслото от тиквено семе неслучайно се назовава черно злато от време на време.

То е получено след студено сплескване на семките и е скъп артикул поради своето наличие, измежду което се отличават незаменимите аминокиселини, витамини и минерали.

Можем да изброим тези скъпи съставки - етерични масла, фосфолипиди, токофероли, каротеноиди, пектини, стероли, витамини - А, Е, F, R. Протеини, минерали - цинк, селен и още доста други.

Това ароматно, леко горчиво масло е доста известно в Европа. Заради приятната му консистенция и непостижим мирис то се употребява необятно в кулинарията. Когато се подложи на топлинна обработка, това масло губи съвсем всичките си скъпи съставки, по тази причина не се употребява за готвене на храна, а повече за винегрети, салати и сосове.

Необичайният му усет и приятната му миризма го вършат добра концепция за тиквени супи от зеленчуци и ястия с тиква, които се овкусяват с него. Може да се употребява също като фалшификация към разнообразни закуски, съществени ястия и даже десерти, без даже да е нужно в техния състав да има тиква.

Ползи на маслото от тиква

 Маслото от тиква

С помощта на маслото от тиква може да се контролира храносмилането, да се укрепи чревната перисталтика, да се подкрепи отделянето на жлъчка, да се възстановява киселинността на стомаха, да се прочистят кръвоносните съдове, да се укрепи имунитета. То е преграда пред разнообразни инфекциозни, паразитни и гъбични болести. Възстановява и организма след заболяване.

При какви болести е удачно да се употребява маслото от тиква

Те са в действителност неизброими. Можем да споменем някои - гастрити, язви, жлъчно-каменна болест, атеросклероза, аритмия, хипертония, исхемична болест на сърцето, хепатит, цироза, продължителен запек и газове, главоболие, разширени вени, васкулит. Стабилното действие на нервната система е едно от преимуществата на използването на това масло.

Тиквено масло за хубост

 Маслото от тиква - изгоди и приложение

Свойствата на това масло постоянно се употребяват в диети за намаляване. Намаляването на тежестта върви паралелно с пречистване на тялото от отрови.

В грижата за косата и кожата маслото от тиквено семе се демонстрира като дава непрозрачен, прелестен цвят на кожата, а при косата отстрани себорея и дава искра на косъма.

Не бива обаче приемът на това масло да надвиши 65 мл дневно, тъй като страничните резултати са гадене, повръщане и диария.

Вижте още потребни приложения на тиквените семки и защо тиквата е в действителност потребна.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР