Тиери Бретон иска Европа да се заеме сериозно с отбраната

...
Тиери Бретон иска Европа да се заеме сериозно с отбраната
Коментари Харесай

Тиери Бретон иска европейски самолетоносач и противоракетен щит

Тиери Бретон желае Европа да се заеме съществено с защитата си - в това число посредством създаване на самолетоносач и противоракетен защитителен щит.

Говорейки на конференция по защита, еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, чийто портфейл също включва защитата, сподели, че Европейската комисия " би трябвало да показа амбициозна европейска капиталова стратегия за защита ", която подсигурява, че  могат да бъдат устойчиви, като в същото време се създават водещи начинания като военноморски кораби и стратегии за противоракетен щит от последващо потомство, написа " Политико ".

Срещата за европейската отбранителна промишлена тактика е планувана за 8 ноември, сподели чиновник на Комисията, като Бретон съобщи, че е време да стартира разискването за създаване на самолетоносач, който да патрулира в моретата, по този начин наречената система за противовъздушна защита Eurodome и основана в Kосмоса " европейска система за разкриване на закани " и дарба за идентификация. "

" Със завръщането на спорове с висока активност на европейския континент нямаме различен избор ", сподели той пред шефовете на отбранителната промишленост на третата Европейска конференция по защита и сигурност в Брюксел във вторник.

Голямата упоритост в области, които в миналото са били табу в европейските политически кръгове, идва, когато Бретон се стреми да сътвори устойчива поддръжка за отбранителната промишленост на блока на фона на войната на Русия в Украйна.

Понастоящем Европейски Съюз разполага с два съществени и релативно скромни краткосрочни инструмента за финансиране на оръжейни покупко-продажби — взаимния фонд за публични поръчки EDIRPA от 300 милиона евро и ASAP, парични средства от 500 милиона евро за финансиране на муниции и ракети. И двата фонда бяха основани в отговор на войната на Владимир Путин против Украйна, само че Бретон желае да ги свърже с Европейския фонд за защита на стойност 8 милиарда евро, който съгласно него би трябвало да бъде заздравен през идващия мандат на Европейска комисия.

" Нуждаем се от стратегия, кристализираща тази упоритост, която да бъде предходник на същинска индустриална стратегия за защита в идната многогодишна финансова рамка (бюджета на ЕС) ", сподели френският еврокомисар.

" Нашата цел е ясна: би трябвало да поддържаме и разширяваме базата на ASAP и EDIRPA ", сподели Бретон. " Трябва да избегнем " прекъсване на защитата " през 2025 година (когато настоящите стратегии за финансиране приключват) и да изградим мост към идващия бюджет на Европейски Съюз. "

" Но би трябвало да сте подготвени за нови покупко-продажби и нови условия ", предизвести той европейската отбранителна промишленост.
 7 страни от Европейски Съюз поръчаха муниции за Украйна
7 страни от Европейски Съюз поръчаха муниции за Украйна

Схемата е основана като част от проект на стойност минимум 2 милиарда евро
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР