Тези, които стават рано, са по-склонни да водят здравословен начин

...
Тези, които стават рано, са по-склонни да водят здравословен начин
Коментари Харесай

„Совите“ печелят по-малко от „чучулигите“

Тези, които стават рано, са по-склонни да водят здравословен метод на живот и да имат по-удобен работен график

Който става рано, Бог му дава да спи дълго… Изглежда, че поговорките към този момент имат научна основа и пояснение!

Учени от университета във финландския град Оулу откриха, че нощните хора, които условно се назовават сови, печелят по-малко от ранобудните.

Малкото е малко и напълно не е сериозно – приблизително с 4% повече печелят ранобудните хора. Но, има връзка сред вътрешните циркадни ритми. Това са надстройките на нашите вътрешни часовници, с помощта на които някои хора обичат да седят след среднощ и да спят дълго време, до момента в който други, в противен случай, си лягат рано и елементарно стават преди зазоряване. Та, връзката сред това кой по кое време ляга и става и равнището на приходите се оказа научно потвърдена. Резултатите от проучването са оповестени в списанието Economics and Human Biology .

Защо е по този начин?

Първо, в съвсем всички компании, заводи и офиси работният ден е предопределен за ранобудни. За „ нощните сови “ е по-трудно да се надигнат от възглавницата, с цел да дойдат на работа в девет сутринта. Те постоянно не спят задоволително. Но още по-важното е, че тяхното най-активно, продуктивно и дейно време е вечерта. Тоест те прекарват по-голямата част от работния ден не в най-хубава форма. Очевидно това се отразява на продуктивността, достиженията, потенциала – и в последна сметка на заплащането.

Ясно е, че не всички работят от осем до пет. Има хора с креативен специалности, със свободни специалности, бизнесмени, които са свободни да работят, когато им е по-удобно. Но те обаче зависят и от графиците на други хора и компании.

Роля играе и различен значим миг, акцентират социолозите

В проучването са били подбрани хора, които са относително възрастни – родените през 1966 година Тоест, те към този момент са много над петдесетте. Съобразени били образованието, опита и стажа, здравето и навиците. Доходите били изчислени за последните седем години.

И се оказа, че нощните хора или совите имат повече неприятни привички (средно, схваща се). По-често пият (логично вечер вървят по заведения) и пушат, а по-рядко вървят на фитнес или тичат. Сред тях има повече хора с наднормено тегло (как другояче, в случай, че се хранят щедро през нощта). И също по този начин прекарват повече време с джаджите не с цел да работят, а просто за развлечение – със обществени мрежи, игри и сериали. Взето дружно, всичко това също не способства за печеленето на повече пари, споделя един от създателите на проучването Андрю Конлин.

В същото време учените приканват да не се вършат систематизирания и изключително да не се жигосват „ совите “

Те споделят, че в случай че човек е роден с подобен хронотип, той е жертван на вреден метод на живот и неприятни привички. Въобще не! Просто в обществото и в стопанската система е значимо да се вземат поради характерностите на другите хора. Важно е, също по този начин, да се разбере по какъв начин да се помогне на нощните сови да поддържат здравословни привички и в последна сметка да бъдат по-успешни, споделя професор Лийна Ала-Мурсула.

Инфо: www.dailymail.co.uk

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР