Тези дни стана известно, че Русия и Израел се споразумели

...
Тези дни стана известно, че Русия и Израел се споразумели
Коментари Харесай

The Sydney Morning Herald: Русия и Израел сключили секретно споразумение за Сирия

Тези дни стана известно, че Русия и Израел се споразумели сирийската войска да организира военна интервенция в гранични с Израел територии. Главното изискване на Тел Авив било проирански сили („ Хизбула” и изключително КСИР) да не вземат участие в акцията. Те би трябвало да се държат на разстояние не по-малко от 15 благи от израелската граница.

В подмяна Израел няма да пречи на напредването на държавните сили на Дамаск и да ликвидира огнищата на терористична опозиция в провинциите Ел Кунейтра и Даръа.

За съглашението стана известно след телефонен диалог сред военните министри Сергей Шойгу и Авидогор Либерман.

Съединени американски щати показаха безпокойствие по отношение на подготвяната интервенция, защото тези региони са зона на деескалация. Американците даже предизвестиха, че в отговор на нарушение на режима за преустановяване на огъня те могат да подхващат твърди ограничения, само че не прецизираха какви.

Най-интересното е, че съгласно редица източници съществува и секретна част към руско-израелското съглашение.

Според информация на австралийското издание The Sydney Morning Herald, Москва дала обещание и отсега нататък да си затваря очите за въздушните интервенции на израелската войска по очистване на иранските сили на територията на Сирия. Руското МО уверило израелската страна, че тяхната Противовъздушна отбрана няма да реагира на нахлуването на самолети откъм Израел.

Австралийският вестник прецизира, че без значение от значителния принос на иранските сили в битката с терористите в Сирия, Москва не е във екстаз от увеличаване на Техеран в тази страна. Самата договорка сред Русия и Израел провокирала неразбиране във висшето иранско управление. Москва смята, че отдалечената битка на Израел и Иран слага под въпрос триумфа на интервенцията в южните райони на Сирия.

Според The Sydney Morning Herald, Техеран предложил различен вид за съглашение с Израел. В него се подразбирало безучастие на проиранските сили и на „ Хизбула” в интервенции в южните провинции единствено в случай че Тел Авив признае Голанските възвишения за законни територии на Сирия и изведе оттова своите войски. Според информация на вестника, такова предложение в Москва даже не е обсъждано, защото то е губещо.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР