Територии в северната част на Израел попаднаха под мощен обстрел

...
Територии в северната част на Израел попаднаха под мощен обстрел
Коментари Харесай

Хизбула проведе ракетна атака в Северен Израел. Тел Авив отговори с удари в Ливан

Територии в северната част на Израел попаднаха под мощен обстрел от територията на Ливан . Ислямистката формация Хизбула заяви, че е блъснала израелски пост с 62 ракети. Израелската войска е отвърнала с удари против „ терористична клетка “, заяви Ройтерс.

Новината идва, откакто през седмицата след израелски удар в столицата на Ливан Бейрут. Хамас е определяна за терористична организация от Съединени американски щати, Европейски Съюз и други страни.

През октомври групировката извърши нахлуване на израелска територия, при което бяха убити 1200 души, а над 200 бяха взети в плен. Израел отговори с масирани удари и инвазия в Ивицата Газа, които съгласно данни на локалните управляващи са довели до над 20 000 жертви.

Израел заяви, че се готви за разширение на бойните дейности и против подкрепяното от Иран шиитско придвижване Хизбула на територията на Ливан. То също е оповестено от Европейски Съюз, Съединени американски щати, Израел и други страни за терористично.

В събота заран в северната част на Израел прозвучаха предупредителни сирени. Малко след тях израелската войска заяви за 40 ракети, изстреляни от ливанска територия към региона на град Мерон .

Хизбула заяви, че ракетите са били 62, а нападението е било „ първичен отговор “ след убийството на ал Аури. То е било ориентирано против пост за „ въздушно наблюдаване “ и „ въздушен надзор “. Ден по-рано водачът на Хизбула Хасан Насрала сподели, че Ливан ще бъде заплашен от нови израелски офанзиви, в случай че неговата организация не отговори на убийството на зам.-ръководителя на Хамас.

Размяната на удари сред Израел и Хизбула не са нови. Те обаче доста зачестиха след началото на войната сред Израел и Хамас през октомври.

Сегашните замени на удари идват по време на серия от визити на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Бликнен и висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в страни в района. Двамата дипломати целят събаряне на напрежението и проект за преустановяване на боевете.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР