Теофан Сокеров е сред най-известните и значими съвременни български художници,

...
Теофан Сокеров е сред най-известните и значими съвременни български художници,
Коментари Харесай

Почина художникът Теофан Сокеров

Теофан Сокеров е измежду най-известните и значими модерни български художници, създател на многолико и богато творчество. Роден е през 1943 година в Ловеч. Работи в областта на живописта, рисунката, монументалните изкуства и скулптурата, взе участие в голям брой представителни изложения на българско изкуство в чужбина.

Сокеров е създател на художествено оформление и фрески в Патриаршеската черква, Царевец, Априловската гимназия в Габрово, както и Дом-паметника на връх Бузлуджа, Националния музей " Земята и хората ", Националния замък на културата, изработил е Мозаечни пана в Музей " Васил Левски ", Съдебната палата и доста други.

От 1994 година е професор по живопис в Националната художествена академия.

Теофан Сокеров е лауреат на влиятелни награди за живопис: " Владимир Димитров-Майстора " през 1979 и 1982 година, на " Захари Зограф " през 1984 и на " Илия Петров " през 1985 година

През 2014-а година художникът означи собствен креативен празник с галерия в изложба " Академия " на НХА " 50 ГОДИНИ РИСУВАМ ".

Теофан Сокеров е представял десетки изложения в България и в чужбина: Англия, Франция, Германия, Турция, Италия, Швейцария, Русия и други.

Негови работи са владеене на Борис Христов, който като студент е живял в дома на татко му в Италия, на Николай Гяуров, Морган Фрийман и доста други международно известни персони.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР