Теодор Ушев официално отказа да приеме специалната награда на журито

...
Теодор Ушев официално отказа да приеме специалната награда на журито
Коментари Харесай

Теодор Ушев отказа Сребърен Свети Георги от Никита Михалков

Теодор Ушев публично отхвърли да одобри специфичната премия на журито " Сребърен Свети Георги " на 45-ия Московски кинофестивал за кино лентата " Ф 1.618 ". Това беше обявено във фейсбук страницата на кино лентата. Световноизвестният български аниматор и режисьор отхвърля статуетката от града, в който " се издават заповеди за убийства на деца, дами и старци ".

След като схваща, че филмът му е награден, Теодор Ушев изпраща до фестивала своето видеообръщение, от което излиза наяве, че няма да вземе наградата. Той оставя премията на президента на фестивала Никита Михалков, който поддържа съветската инвазия в Украйна. Българският режисьор се обръща при започване на съветски, по-късно продължава на британски, а най-после приключва речта си на български.

Ето и цялото послание на Теодор Ушев:

" Добър вечер! Здравейте, другари!
Благодаря за това самопризнание. Киното е най-могъщото оръжие. Но това оръжие е потребно, единствено когато служи на положителното. В моя дребен филм, един дребен нищожен човек взривява могъщия пумпал на тоталитарни титани, както в обичаната ми приказка, където Иванушка Глупака надхитря Кошчей Безсмертнъй (защото тираните постоянно се считат за безсмъртни).

При всички други условия бих бил благополучен да приема тази статуетка - тя символизира успеха на положителното над злото. Св. Георги, който реже главата на змея, който убива децата.

Но през днешния ден тук в тази страна, в прелестната Москва, местата на положителното и злото са сменени. Казват ви, че змеят е положителният. Че би трябвало да изпращате децата си да бъдат убити. Не мога да приема тази премия в град, от който се издават заповеди за убийства на деца, дами и старци. На ваши, на мои братя!

Та ние пишем с едни и същи букви! И вместо с тези букви да изписваме думи като обич, наслада, благополучие... тук с тях се пишат команди за изстрелване на бомби против хора, които просто желаят да са свободни!
Затова с огромно страдание би трябвало да откажа да приема тази статуетка.

Искам да я оставя на вас, тук, в Москва. Дано господин Михалков я постави в кабинета си до иконата със Св. Георги, с цел да ви припомня на какво е знак Св. Георги.

Аз имам вяра, че мирът ще настъпи, че положителното ще победи във войната над злото. Всеки би трябвало да избере на коя страна е - на положителното или на злото! На страната на Кошчей НЕбезсмертний, или на Иванушка. Не се предавайте! Един ден още веднъж ще можете да казвате на черното - черно, а на бялото-бяло!

И когато това стане, когато в Москва още веднъж ще може да се диша свободно, аз ще дойда и ще си желая назад статуетката.
И ще знам, че това в действителност е Св. Георги, а не лъжовен шарлатанин.

Искам да завърша на български: Правете филми, не война! "

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР