Тенденцията, забелязана в редица европейски страни, се отчита и в

...
Тенденцията, забелязана в редица европейски страни, се отчита и в
Коментари Харесай

В Хърватия все повече пенсионери работят


Тенденцията, видяна в редица европейски страни, се регистрира и в Хърватия – броят на пенсионерите, които се възползват от опцията да работят на половин работен ден, се усилва всяка година. А по-дългото им оставане в областта на труда ще бъде в допълнение насърчено посредством нови закони и оферти за работа на специфичен портал, оповестяват хърватските медии, съобщи Българска телеграфна агенция.

През последните години пазарът на труда в Хърватия се промени и през днешния ден има все по-голямо търсене на работещи пенсионери в разнообразни браншове. Че има потребност от пенсионери на трудовия пазар демонстрират и данните на Хърватския институт за пенсионно обезпечаване (HZMO) от края на август 2022 година, когато 23 640 пенсионери са употребявали законното си право да работят на половин ден, без да стопират пенсията си. Тази опция е въведена през 2014 година През 2019 година работещите пенсионери са 10 098, през предходната година – 14 679, а 2022 година досега работят 21 566 пенсионери.

Досега пенсионерите сами са търсили работа и решавали зародили проблеми с работодателите си. Тези дефекти са маркирани от Съюза на пенсионерите и в съдействие с Хърватския институт за пенсионно обезпечаване и Хърватската работа по заетостта (HZZ), Съюзът работи за основаване на платформа по заетостта на жителите в третата възраст. Платформата би трябвало да стартира активността си до началото на ноември, а Хърватската работа по заетостта и нейните чиновници ще обезпечават нужната информация и поддръжка на нуждаещите се. Това евентуално ще докара и до по-нататъшното увеличение на броя на работещите пенсионери.

Пенсионерите най-често работят в търговията на едро и дребно и в дейностите, свързани с ремонт на коли и мотоциклети – 4059 от тях, или 17 % от общия брой. Следват работещите в научни и механически действия, в преработвателната индустрия, в административни и спомагателни действия, строителството, в действия, свързани с настаняване на посетители – хотелиерство и частни квартири, в подготвяне и сервиране на храна.

От опцията да работят са се възползвали два пъти повече мъже – 15 433, а дамите са 8207, макар че те имат приблизително по-ниски пенсии. Най-много от работещите, които получават и пенсия, са на възраст към 66 години, като множеството от тях работят в Загреб, следван от областите Приморско-горанска, Сплитско-далматинска и Истрия. 

В Хърватия мъжете имат право на пенсия по напреднала възраст при навършени 65 години и минимум 15 години трудов стаж, а дамите – при навършени 63 години и също минимум 15 години трудов стаж. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР