Тенденцията за последните 10 дни е била на ден да

...
Тенденцията за последните 10 дни е била на ден да
Коментари Харесай

Директорът на Агенцията по лекарства: Има достатъчно налични ваксини, всички са в срок на годност

Тенденцията за последните 10 дни е била дневно да се слагат сред 6000 и 8000 ваксини, до момента в който през последните 2 дни има забележителен растеж - 13 500 дози са сложени в сряда, а над 28 000 през вчерашния ден, като 12 600 от тях са от еднодозовата ваксина. Това изясни в " Денят стартира " Богдан Кирилов, изпълнителен шеф на Агенцията по медикаменти.

" Пфайзер " остава най-предпочитаната ваксина, изясни Кирилов.

Следващата седмица се чака спомагателна доставка от още 170 000 дози от еднодозовата ваксина на " Янсен ".

Хората би трябвало да бъдат спокойни, че има задоволително ваксини. Над 2 милиона са наличните в страната. Доставките са регулярни, само че въпреки всичко биват приспособени по отношение на ползите в страната. Не чакам да се стигне до обстановка с дефицит на ваксини, безапелационен е Кирилов.

Когато имаме внезапно повишаване на интереса, може да се стигне до закъснение в границите на един ден или няколко часа, само че е основана организация да не се стига до това. В РЗИ-тата досега има задоволително ваксини, безапелационен е Кирилов.

По въпроса с изтичащия период на валидност на имунизациите, той изясни, че има решение на Европейската организация по медикаменти за смяна в периода на валидност на имунизацията на " Пфайзер " от 6 на 9 месеца, което е годно както за всички бъдещи партиди, по този начин и за тези, създадени след юни 2021 година

Към момента в страната няма партиди с изтичащ период на валидност преди края на годината, посочи Кирилов.

За имунизацията на " Янсен " срокът на валидност при предпазване -20 градуса е 2 години, добави той.

Приоритетно е да бъдат продадени непотребните ваксини, само че по тази причина е належащо да бъде утвърден контракт от работещ парламент. Доста страни отвън Европейски Съюз демонстрират интерес, само че апелът на България е за централизиран метод, моделиран от Европейска комисия, изясни Кирилов.

На въпроса дали има задоволително противогрипни ваксини в аптечната мрежа, той изясни, че 230 000 дози от безплатните ваксини към този момент се разпределят при общопрактикуващите лекари.

Тази година бяха обезпечени по-голям брой ваксини по отношение на миналата, добави Кирилов.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР