Тенденцията вече се е обърнала и професията на учителя се

...
Тенденцията вече се е обърнала и професията на учителя се
Коментари Харесай

Ръст на младите учители - каква е причината

Тенденцията към този момент се е обърнала и специалността на учителя се трансформира към този момент в желана за доста младежи. Причината е нарастването на заплатите в образованието. През последните 5 години в Бургас регистрират растеж на преди малко приключили студенти, които аплайват за работа в учебните заведения.

Василена е преподавател по български език и литература от 2 години в Математическата гимназия в Бургас.

" Преподавам на осмокласници и персонално на мен връзката с тези деца ми работи мотивиращо ", съобщи Василена Джамбазова, преподавател.

1709 лева е към този момент минималната учителска заплата в страната. Статистиката демонстрира, че от ден на ден младежи, откакто завършат висшето си обучение, аплайват за работа като учители.

" Определено повишението на заплатите е един тласък към нас. Нашата работа е доста сложна и заплащането би трябвало да бъде високо, тъй като ние работим с деца, работим за тяхното обгрижване, тяхното обучение, тяхното израстване ", добави Яна Пенчева.

Над 120 млади учители от Бургас през днешния ден бяха наградени за принос в образованието.

" Преди 5 години, когато започва тази самодейност, си припомням, че наградихме 43 млади преподаватели, а в този момент към този момент те са 3 пъти повече, което демонстрира извънредно приятна наклонност да се усилва броят на младежите, които поемат по пътя на учителската специалност ", сподели още кметът на Бургас Димитър Николов.

МОН усили учителските заплати с 15% с анекс към Колективния трудов контракт за системата на предучилищното и учебното обучение.

Репортер: Елеана Цанова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР