Тенденция за намаляване на болните от туберкулоза за девета поредна

...
Тенденция за намаляване на болните от туберкулоза за девета поредна
Коментари Харесай

За 10 години заболеваемостта от туберкулоза в България е спаднала с над 45 процента

Тенденция за понижаване на болните от туберкулоза за девета поредна година, регистрират от Министерството на здравеопазването във връзка Световния ден за битка със болестта - 24 март.
Тази година той минава под мотото " Търсят се: водачи за свят без туберкулоза ".
Болните в България през предходната година са намалели с 9%, спрямо 2016-а. Докато през 2007 е имало 37,1 заболели на 100 000 население, през 2017-а те са били 19,8 на 100 000.
Общият брой на болните в страната през предходната година е 1462.
В София броят на болните е под междинното равнище в страната.

Най-висока е заболеваемостта от туберкулоза в област Видин - над от два пъти повече, в сравнение с междинните равнища за страната, следват областите Габрово и Перник, уточни зам.-здравният министър Светлана Йорданова.

Лечението на туберкулозата е гратис за пациентите, то продължава сред 6 и 8 месеца. Заболяването е изцяло лечимо, уточни шефът на стратегиите към Глобалния фонд за битка против СПИН, туберкулоза и малария доктор Тонка Върлева.

Д-р Мария Замфирова, медицински координатор на Програмите, финансирани от Глобалния фонд за битка против СПИН, туберкулоза и малария, уточни, че в над 75% от случаите на туберкулоза се касае за белодробни форми, а те са мощно заразни.

Ваксината не защищава на 100 % от туберкулоза, изясни националният съветник по белодробни заболявания доцент Донка Стефанова. При заразяване без имунизация обаче се развиват тежки форми на заболяването.

Чуйте повече в приложения звуков файл.

Още по тематиката очаквайте и в събота - 24 март, в предаването „ Часът на здравето “ след 11:00 часа.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР