Температури над 35 градуса бяха отчетени през деня на много

...
Температури над 35 градуса бяха отчетени през деня на много
Коментари Харесай

Температурен рекорд: Измериха 39,5 градуса на сянка в Русе

Температури над 35 градуса бяха регистрирани денем на доста места в страната. Горещото време се чака да продължи и на следващия ден, когато за 13 области ще е в действие предизвестие за високи температури от първа степен - жълт код и от втора степен - оранжев код за 9 области. Това се показва в картата с предупредителните кодове за рисковите метеорологични феномени на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Заради горещините в доста градове се раздава безвъзмездна минерална вода, подхванати са и редица ограничения за справяне с високите температури.

Максимална температура от 39,5 градуса на сянка е измерена в късния следобяд през днешния ден в Русе, оповестиха за Българска телеграфна агенция от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град. Досега най-горещо на 13-и юли е било през 1989 година, когато термометрите са отчели 37,7 градуса. От Национален институт по метеорология и хидрология обаче означават на формалната си страница във Facebook, че екстремумът за юли в Русе е 44 градуса и е реализиран през 2000 година

Директорът на " Спешна помощ " в Русе доктор Иванка Маринова разяснява за Българска телеграфна агенция, че от сутринта медицинските екипи са реагирали единствено на два сигнала за почувствали се зле от жегата русенци. Поради високите температури от през днешния ден общината обособи краткотраен пункт в центъра на града, където се дава безвъзмездна минерална вода на жителите, а медицински фелдшер мери кръвното налягане на искащите минувачи.

Безплатна бутилка минерална вода получават и жителите на Видин пред постройката на Общинската администрация. Водата е обезпечена от общината и се раздава поради високите температури, като от нея ще се раздава и на следващия ден от 12:00 ч. до 14:00 ч. Към 14:00 ч. през днешния ден температурата на сянка в дунавския град доближи 36 градуса.

Охлаждащо оросяване на главните улици против жегата и запрашаването стартира в Свищов. По данни на Национален институт по метеорология и хидрология температурата в Свищов към 18 ч. през днешния ден е била 40 градуса. Заради високите температури оросяването на улиците ще се прави всеки ден през тази седмица по предписание на кмета на общината Генчо Генчев. Специализиран автомобил ще минава в утринните часове по най-използваните улици в града. Целта е попречване на прекалено стопляне на въздуха и пътната инфраструктура.

Два пункта за вода и премерване на кръвното налягане са ситуирани на основната улица в Сливен за два дни поради горещините. Единият се намира до Стария бряст, а другият – до кръговото кръстовище " Розова градина ". На двете места ще има медицински лица – представители на учебното опазване на здравето, които ще дават на жителите вода. При предпочитание на минувачите ще мерят и стойностите на кръвното им налягане. Пунктовете работят 11:00 до 17:00 ч. Очакваните оптимални температури съгласно прогнозата са към 36 градуса.

В Центъра за незабавна здравна помощ - София за 12 - часовото днешно дежурство са постъпили 38 повиквания за кола за спешна помощ от жители, нуждаещи се от помощ поради горещините, оповестиха от Центъра. Данните са към 20:00 ч. Не всички жители, за които е извикана кола за спешна помощ, са приети в болница, защото някои от тях сами са отказали тази опция. Максималната температура в София е към 36 градуса.

През почивните дни също ще доминира слънчево време. Температурите и в Южна България ще се намалят, към този момент ще са под 40 градуса, само че в низините над 35 градуса. Нощните температури в множеството места ще остават над 20 градуса. През първата половина от идната седмица ще бъде слънчево. Температурите още веднъж ще се покачат и преобладаващите оптимални ще бъдат сред 35 градуса и 40 градуса.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР