Температурата на повърхността на Атлантическия океан в северната му част

...
Температурата на повърхността на Атлантическия океан в северната му част
Коментари Харесай

Учени измериха рекордна температура на повърхността на Атлантическия океан

Температурата на повърхността на Атлантическия океан в северната му част се покачва от март всеки ден, като през юни е достигала най-високото си равнище за повече от 42 години измервания, писа английският в. " Гардиън ", представен от Българска телеграфна агенция.

Този месец регистрираните стойности в Северния Атлантически океан са с към 0,5 градуса по Целзий по-високи от равнищата за юни, регистрирани от 1981 година насам.

Рекордната температура на повърхността на океана не се лимитира единствено до тази част на океана. От края на март среднодневната температура на повърхността му в международен мащаб е най-високата от началото на наблюденията, като при започване на април е достигнала 21,2 градуса и надминава предходния връх от 21 градуса, измерен през март 2016 година Сегашната дневна международна междинна стойност е 20,9 градуса, което е с към 0,2 градуса над предходния връх за месец юни.

Учените изясняват тези по-високи от нормалните междинни стойности в международен мащаб с настъпващото естествено събитие Ел Ниньо.

От американското Национално ръководство по проучване на океаните и атмосферата показват, че феноменът ще повлияе на световната климатична система и ще докара до нови температурни върхове.

Природното събитие Ел Ниньо, известно със своя затоплящ резултат, заменя противоположния климатичен модел Ла Ниня, който се свързва със захлаждане на Световния океан. Той доминираше в последните три години, като намали леко световните температури.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР