Темпът на растеж на световната икономика ще се забави леко

...
Темпът на растеж на световната икономика ще се забави леко
Коментари Харесай

ОИСР: Растежът на световната икономика ще се забави до 2,7% през 2024 г.

Темпът на напредък на международната стопанска система ще се забави леко през 2024 година (до 2,7 на сто) след 2,9 на 100 през 2023 година Това ще стане на фона на нараснали лихвени проценти в световен мащаб, към момента висока инфлация и военни спорове, се показва в ноемврийския отчет на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), оповестен през днешния ден на уеб страницата й и представен от Асошиейтед прес.

Международната организация, чиято централа е в Париж, предвижда, че международният БВП (БВП) ще нарасне до 3 на 100 през 2025 година, защото се чака приходите да се покачат, а водещите лихви " евентуално да се намалят ".

Организацията за икономическо съдействие и развиване чака икономическият растеж на страните с разрастващи се стопански системи да бъде по-висок от този на развитите индустриални страни.

Икономиката на Европа ще нараства относително по-слабо по отношение на тази на Северна Америка и на водещите азиатски страни, чака Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Организацията планува Брутният вътрешен продукт на страните от еврозоната да нарасне с 0,9 на 100 през 2024 година, което ще съставлява покачване по отношение на планувания растеж от 0,6 на 100 през 2023 година

Икономическото възобновяване след срутва по време на пандемията от ковид се оказва " ненадейно стабилно " макар съветската военна инвазия против Украйна, която провокира скок на инфлацията и последвалото " нападателно " повишение на главните лихвени проценти от страна на водещите централни банки, отбелязва Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Международната организация планува най-голямата европейска стопанска система - на Германия - да нарасне с 0,6 на 100 през 2024 година и с 1,2 на 100 през 2025 година, откакто се намали леко през тази година.

Ключов акцент в отчета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз е прогнозата, че двете най-големи стопански системи в света - Съединени американски щати и Китай, ще забавят растежа си следващата година, показва АП.

Организацията планува повишаването американската стопанска система да се забави до 1,5 на 100 през 2024 година при 2,4 на 100 през 2023 година на фона на повишението на главните лихви от страна на Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати.

Поскъпването на кредитирането заради повишението на лихвите забавя растежа на инфлацията, само че потиска икономическия напредък.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз планува инфлацията в Съединени американски щати да се намали от 3,9 на 100 през тази година до 2,8 на 100 през 2024 година и 2,2 на 100 през 2025 година

Организацията за икономическо съдействие и развиване чака растежът на Брутният вътрешен продукт на Китай да се забави до 4,7 на 100 през идната година при 5,2 на 100 през 2023 година

Китайската стопанска система се забавя на фона на рецесията в бранша на недвижимите парцели в страната, повишаващата се безработица и понижаването на износа, показва организацията.

Източник: Българска телеграфна агенция

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР