Темата за войната в Украйна бе пропусната почти напълно, не

...
Темата за войната в Украйна бе пропусната почти напълно, не
Коментари Харесай

Служебният кабинет отчете само успехи

Темата за войната в Украйна бе пропусната съвсем изцяло, не бяха спестени рецензии към Народното събрание и " наследството "

Служебният кабинет си даде висока оценка за свършеното, приписа си куп триумфи и призна единствено един полууспех - неприемането на България в Шенген. На намерено съвещание министрите взеха решение да отчетат свършеното през последните 6 месеца от назначението си на 2 август 2022 година, написа вестник.

Близо три часа министрите разказваха какви сериозни обстановки са заварили по ресорите си и по какъв начин единствено за 6 месеца са въвели ред и успокоение. По доста от тематиките министрите подчертаваха, че е трябвало да вземат решение проблеми, които са били затлачени с години.

Нито един министър не уточни някакви недостатъци в работата си. Но и някои тематики бяха напълно пропуснати – от доклада съвсем изцяло отсъстваше тематиката за войната с Украйна, тежките разногласия в енергетиката, рецензиите за кадруване. Министрите не икономисаха упреци към Народното събрание. Какво регистрира служебното държавно управление?

Държава на пауза

" Обещах, че няма да сме " Б тим " в ръководството. Благодаря ви, че оправдахте доверието ми " - по този начин министър председателят Гълъб Донев стартира откритото съвещание на служебния кабинет. По думите на Донев е " надвиснало предусещане за скорошни предварителни избори ", по тази причина на финала на мандата си са решили да даде доклад резултатите от активността си.

" Заварихме страна на пауза, в която връзките сред институциите бяха прекратени. Подобрихме координацията в изпълнителната власт, с общините и неправителствените организации ", сподели Донев. Той напълно пътем загатна тематиката за пълномощията на служебното държавно управление, като единствено вметна, че те не се изчерпват с изборите. Премиерът напълно пропусна въпроса за всеобщото кадруване, подхванато в министерства и държавни структури и непосредствено мина към отчитането на сполучливо извършени избори през октомври и понижен до " най-малко манипулиран избор ".

Войната в Украйна бе подмината в доклада

Служебното държавно управление не подчертава на войната в Украйна в доклада и съвсем съумя да подмине тематиката. Войната бе упомената единствено от енергийния министър Росен Христов във връзка дарените 18 генератора, от министъра на туризма - във връзка програмата за поддръжка на бежанците и от военният министър Димитър Стоянов. Стоянов посвети на тематиката едно изречение, и то в подтекста на направената стратегия за рационализация на армията, без да регистрира оказаната помощ на Украйна. Програмата за протекция на бежанците бе регистрирана като триумф макар непрекъснатата неизясненост към продължаването ѝ и купищата неуредици към нея.

Енергийната рецесия

" Реанимирахме бранш Енергетика ", разгласи вицепремиерът Христо Алексиев и изброи решените проблеми - довеждане докрай на интерконектора за полутечен газ с Гърция, подписване на контракти за доставка на неруски природен газ, попълване на газохранилището в Чирен с на ниска цена запас, двойно понижаване на енергийните цени.

Енергийният министър Росен Христов се похвали с изцяло овладяна рецесия с липса на снабдители и контракти за природен газ. " Върнахме на масата на договаряния най-големите снабдители, осигурихме слотове за разтоварване за идващите две години, двойно увеличихме потенциала с Гърция и подписахме с турската " Боташ " достъп до терминалите, което е невиждан пробив. Подписахме и съглашения за доставка на неруско нуклеарно гориво с Уестингхаус и Фраматом ", сподели Христов.

Към триумфите на държавното управление бе присъединен и рекорден експорт на ток за над 7 милиарда лева през предходната година. Тези средства по-късно са отишли назад в бизнеса под формата на обезщетения.

Овладяна инфлация

От доклада на служебното държавно управление стана ясно, че към този момент е овладяна и инфлацията в страната. " Стопирахме вътрешната инфлация. Кривата на цените на горивата стабилно слиза надолу като писта " Томба. Намерихме този един лев на Бойко Борисов ", обясни вицепремиерът Христо Алексиев. Според него държавното управление има по-голяма заслуга от спада на борсовите цени на енергоносителите.

Правителството се похвали и с това, че е убедило " Лукойл " да реалокира активността си у нас и към този момент заплаща налози тук - 90 млн. лева за 2022 година Зам.-министърът на финансите Людмила Петкова разгласи, че с помощта на договарянията с Брюксел е изяснено какво може да изнася рафинерията в Бургас, тъй че да не настъпи безпорядък на пазара.

На границата с Турция

Като огромен триумф в листата на кабинета бе регистрирано и сполучливото " връщане на границата на Капитан Андреево още веднъж на страната ". Така второ държавно управление твърди, че връща страната на границата на Капитан Андреево - това беше главен триумф, регистриран от кабинета Петков. Това обаче било единствено на думи. " Заварихме опашки на границата, спор сред БАХБ и частни компании за обработката на товарите, само че към този момент има цялостен надзор над пункта, и той продължава и до през днешния ден ", регистрира вътрешният министър Иван Демерджиев. Той заяви, че 2147 чиновници на жандармерията са били включени в нормализирането на обстановката на пункта..

Овладяна е и обстановката с така наречен " златен мочур " за фитосанитарния надзор не сама на " Кап. Андреево ", само че и на другите пунктове на границата с Турция, добави земеделският министър Явор Гечев.

Служебният кабинет регистрира триумф и в преодоляването на мигранската рецесия. " Пречупихме кривата на невиждания мигрански напън още през септември ", изясни вътрешният министър Иван Демерджиев. След обзор на завареното тежко положение на защитата на границата той регистрира ремонт на 180 км ограда, възобновена огромна част от интегрираната система за наблюдаване, закупени 2000 дрехи за гранични служители на реда, стартирани публични поръчки за коли и оръжие. " Ключово е, че успяхме да подобрим връзката с турската страна ", сподели още Демерджиев.

Един неуспех, който не е неуспех

Неприемането на България в Шенген бе единствения полупризнат проблем в работата на държавното управление. Според премиера Гълъб Донев обаче изказванията, че това е неуспех, на собствен ред са се провалили. Според вътрешния министър Иван Демерджиев и трите министерства - външно, вътрешно и правосъдно, са си свършили работата и позакателно за това е положителният отчет за изпълнени механически условия за участие в пространството. " Един закон ни дели от Шенген, и той ще се разисква през днешния ден на правна комисия ", разяснява правосъдният министър Крум Зарков политическите съображения за недопускане на България в Шенген.

Критики към Народното събрание за проекта за възобновяване

Остри рецензии към Народното събрание насочи вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов. Пеканов показа, че е бил мощно сюрпризиран от решението на Народното събрание да задължи кабинета незабавно да внася законопрооекти по проекта за възобновяване и резистентност, до момента в който самият парламент е забавил работата по тях. Внесохме 14 законопроекта, признати са единствено 2 от тях, сподели Пеканов. Той не навлезе в елементи към проблемите с второто и третото заплащане по проекта, които ще се забавят след решението на Народно събрание за предоговаряне в частта " Енергекита ", като увери, че работата по безспорните промени и вложения продължава. Пеканов се похвали и с утвърдените оперативни стратегии за новия програмен интервал, по всяка от които до два месеца се чака да има стартирали процедури.

Водопад от пари

" Няма рецесии в бранш Земеделие ", регистрира министър Явор Гечев и уточни, че близо 8 милиарда лева помощи са обезпечени за селските стопани. Министърът на нововъведенията Александър Пулев пък се похвали, че две процедури по програмата за конкурентоспособност са завършили с над 10 000 взели участие дребни и междинни компании от всички области в страната. От финансовото министерство са удовлетворени и общественият, и здравният министър. Според обществения министър Лазар Лазаров служебният кабинет е съумял да реализира доста – промяна в общественото подкрепяне и исторически растеж в линията на бедността, оптимално нарастване на минималната работна заплата, увеличени пакети на разнообразни типове подкрепяне. В Министерство на здравеопазването пък регистрират като триумф увеличените заплати в незабавната помощ и РЗИ, както и свършеното по обезпечаване на терен за нова детска болница.

При плануван недостиг от 6% завършихме 2022 година с недостиг от 2.9%, което е в границите на критерия за влизане в еврозоната, регистрира зам.-финансовият министър Людмила Петкова. Спестени 450 млн. лева са ориентирани към бюджета на Министерство на енергетиката, с които през тази година ще се извършват ограничения за поддръжка на семействата. Други 172 млн. лева ще бъдат употребявани за антиинфлационни ограничения като програмата за покриване на транспортните разноски за уязвими групи, изясни Петкова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР