Темата за холестерола и сърдечното здраве като цяло не е

...
Темата за холестерола и сърдечното здраве като цяло не е
Коментари Харесай

Как да понижим лошият холестерол – 4 стъпки към успеха

Темата за холестерола и сърдечното здраве като цяло не е от най-лесните за пояснение и схващане, само че едно е несъмнено – понижаването на неприятният холестерол е нещо хубаво! Всъщност, добре е човек да се стреми към поддържане на ниски равнища на холестерола като цяло, само че това намаляване би трябвало да идва най-вече от неприятният LDL холестерол.

За благополучие има лесни за пояснение и схващане способи, с които да си помогнем в това начинание:

- Подобряване на физическата активност;

- Избягване на цигарите и тютюневия дим;

- Отслабване и/или поддържане на здравословно тегло;

- Здравословно хранене;

Не звучи като нещо сензационно, нали? Всеки може да допусна, че това би повлияло добре освен на холестеролните равнища в тялото, само че и на здравето като цяло.

Но в тази публикация ще обясня по какъв начин въздействат тези позитивни привички съответно върху холестерола и за какво е добре да ги изградим, като ще се учредявам на научните проучвания по тематиката, само че ще опитам да обясня нещата простичко, малко и ясно, с цел да те убедя, че в случай че имаш проблеми с холестерола - си заслужава да опиташ!

1. Подобри физическата си интензивност

Слагам тренировките… а и освен тях, а физическата интензивност като цяло, преди всичко в нашият лист, тъй като това е най-бързият и елементарен метод да се намалят равнищата както на общия, по този начин и в частност – на LDL холестерола.

Това, несъмнено, не е единственото преимущество на упражненията. Редовната физическа интензивност и движение доказано и доста намаляват риска от гибел в резултат на редица болести и нездравословни положения, в това число тези, свързани със сърдечната система.

Днякъде – колкото по-активен си, толкоз повече позитиви черпиш от това.

Но даже и слаба до умерена физическа интензивност – да речем, 2.5 до 3 часа кардио и/или други извършения седмично, разграничени на 3-4 сесии през ден-два, са задоволителни, с цел да провокират забележителен спад в равнищата на холестерола в тялото.

Но в случай че искаш да наблегнеш особено на понижаването на неприятният LDL холестерол – изследванията показват, че високоинтензивното натоварване, като при подготвителна стратегия, е най-хубавият метод за това.

2. Спри цигарите

Разбира се, в случай че не пушиш – може да прескочиш тази точка. Вече си с една крачка по-близо до здравословните равнища на холестерол.

Но в случай че си пушач – ето какво би трябвало да знаеш по тематиката:

Тютюнопушенето увеличава с 300% риска от гибел поради влошено здраве, без значение повода. Главно – тъй като доста покачва рискът от развиване на рак и респираторни болести, само че и от развиване на сърдечносъдови болести.

Тютюнопушенето също по този начин значително увеличава лошият LDL холестерол и триглицеридите в кръвта, а в това време намалява положителният HDL холестерол.

Така че спирането на цигарите ще помогне освен за нормализиране равнищата на общия и неприятен холестерол, само че и доста ще усъвършенства здравето на сърцето, белодробните функционалности и издръжливостта – което пък ще даде опция за безпопасно вдишване на по-голям размер физическо натоварване, с който в допълнение да подобриш положението.

3. Раздели се с непотребните килограми

Друга водеща причина за нараснали равнища на триглицериди и неприятен холестерол в кръвта е излишъкът от телесни мазнини. Накратко – затлъстяването.

Трябва да уточня, че не всеки човек с наднормено тегло безусловно страда от повишен холестерол, само че такава е наклонността в множеството случаи, а отслабването и поддържането на здравословно тегло доста усъвършенстват индикаторите.

А положителната вест е, че даже лекото намаляване незабавно се отразява позитивно и събаряне на даже 2-3 кг може доста да усъвършенства проблемите с холестерола. Тук говаря като освен на база проучванията, които четох по тематиката, само че и на персоналния си опит с клиенти през годините. Просто знам, че е по този начин!

Може да имаш 20 непотребни кг за събаряне – не се обезсърчавай. Дори свалянето на първите няколко от тях би трябвало да е задоволително, с цел да се почувстваш доста по-добре и да усетиш разликата! Но съм сигурен, че един път усетил позитивният резултат – няма да искаш да спреш и ще се разделиш и с останалите!

А имам и още една добра вест – отслабването може също по този начин да усъвършенства равнищата на положителният HDL холестерол в кръвта.

4. Подобри хранителният си режим

Тук даже не приказвам особено за хранителен режим в недостиг, за намаляване и така нататък – приказваме просто за възстановяване на питателните привички по този начин, че това да се отрази позитивно на равнищата на неприятния холестерол в кръвта и да ги намали.

Учените още не са доста сигурни кой е най-ефективния метод на хранене за намаление на неприятния холестерол, само че въпреки всичко има и доказани обстоятелства, на които можем да се опрем. Ето няколко начални насоки:

- Трябва да се храниш задоволително (не прекомерно малко, не прекомерно много) и да поддържаш добър калориен баланс, с цел да поддържаш и здравосолвно тегло;

- Увеличи приемът на протеинова храна. Оптималният банкет на белтъчини няма непосредствено да намали холестерола, само че ще помогне за оформянето на тялото и поддържането на здравословно тегло, което от своя страна ще усъвършенства и равнищата на холестерол.

- Приемът на полезни мазнини е значим за всеки пълностоен хранителен режим. За да се пребориш с холестерола обаче – заложи основно на източници на мононенаситени мазнини, ограничи приемът на полиненаситените и сведи приемът на наситените мазнини до под 10% от общите калории за денят.

- Избягвай нездравословните преработени трансмазнини напълно или до колкото можеш.

- Осигури си най-малко 30-45 грама фибри на ден. Можеш да си ги набавиш от плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, семена и бобови култури.

- Дръж похапването на нездравословни храни под надзор. Говоря за пакетирани сладкиши, безалкохолни, пържено и други вкусотийки, който изстрелват холестерола в стратосферата… По малко понякога е окей. Но ежедневната и несъразмерна консумация би трябвало да стане табу.

В обобщение… за холестерола

Без значние дали си наясно с холестерола, какво тъкмо съставлява той и каква е ролята му в тялото - задоволително е да знаеш, че поддържането на здравословни равнища както на неприятния, по този начин и на общия холестерол в тялото,е нещо хубаво и би трябвало д се стремиш към това.

Какви са твоите равнища на холестерол и към какви тъкмо стойности би трябвало да се стремиш – това би трябвало да обсъдиш с персоналния си доктор.

Но откакто схванеш задачата си – към този момент имаш знанията и инструментите, с които да боравиш, с цел да я постигнеш! 

Автор: Страхил Иванов

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР