Телекомуникационните компании изпреварващо разработиха пакети с по-евтини услуги за разговори,

...
Телекомуникационните компании изпреварващо разработиха пакети с по-евтини услуги за разговори,
Коментари Харесай

Телекомите изпреварващо пуснаха по-евтин роуминг за Западните Балкани

Телекомуникационните компании изпреварващо създадоха пакети с по-евтини услуги за диалози, есемеси и интернет в страните от Западните Балкани.

Докато формалното поевтиняване на цените сред страните от Европейски Съюз и останалите в района съгласно признатата през май пътна карта се чака да влезе в действие от лятото на 2019 година, и трите български оператора към този момент имат предложения за клиентите си.

Миналата седмица " Виваком " заяви, че към този момент предлага пакет с включени 100 минути за изходящи диалози, 100 къси известия и 100 MB дневно, от който могат да се възползват клиентите му, пътуващи в Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора. Цената на пакета е 4 лева с Данък добавена стойност дневно, като се начислява единствено в случай че има осъществени изходящи диалози, изпращане на есемес или прилагане на мобилни данни. Клиентите могат да заявят услугата с позвъняване на оператор без да се обвързват със срочен контракт или удължение на настоящия. Операторите - сътрудници са Vodafone в Албания, за Босна и Херцеговина - m:tel (Mobis), за Косово - Monaco Telecom, за Македония - T-Mobile, за Сърбия – Telenor, за Черна гора – също Telenor.

Без задействан пакет за роуминг в тези страни цените на " Виваком " стартират от 2.29 лева за минута диалог, от 0.59 лева за изпратен есемес и от 14.99 на МВ.От на следващия ден - 6 юни, клиентите на " Теленор " ще имат разполагаем новите спомагателни пакети за мобиленинтернет в роуминг, годни в Западните Балкани и в цялата зона Европа, в това число Турция, Армения, Беларус, Молдова, Украйна, заяви компанията през днешния ден. С обновените спомагателни пакети Roam&Surf Europe потребителите могат да избират сред пакет, годен 24 часа, или пакет с годност от седем дни. Еднодневният пакет предлага 100 МВ за 2.99 лева, а със седмичния спомагателен пакет клиентите получават 700 МВ за 18.99 лева
Отделно в някои проекти компанията отпреди е присъединила 100 и повече минути диалози към страните от Балканите, както и спомагателни пакети с минути диалози в цяла Европа, Съединени американски щати и Русия, които могат да бъдат задействани при потребност. Например пакетът със 100 минути коства 5 лева на месец.

От уеб страницата на А1 (бившият " Мобилтел " ) се вижда, че операторът предлага допълнения към тарифния проект за диалози рез оператори - сътрудници в Сърбия и Македония като таксата за 100 мин. диалози в двете страни е 1.99 лева дневно. При липса на ползване такса не се начислява, а услугата може да се деактивира с есемес. " В изискванията на изострена конкуренция всеки би имал интерес да предложи най-изгодните условия на своитеклиенти. А когато приказваме за разлики в пъти, е ясно, че който не го направи, няма да може да работи обикновено ", разяснява ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов, представен от пресцентъра на институцията.

" Към момента има баснословни цени, могат да доближат до 15 евро за мегабайт за интернет и до 3 евро за минута диалог, да вземем за пример в Македония, която е на един час път ", напомни Маргаритов и означи, че се планува разширение на настоящо съглашение от 2014г. сред мобилните оператори на четири от страните на Западните Балкани.

" Целта е още през лятото на 2019 година да приказваме за цени от порядъка на 40-50 евроцента за мегабайт, а 2021г. за 20 цента, даже и за по-малко ", добави той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР