Текстът в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2023

...
Текстът в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2023
Коментари Харесай

Проф. Ангелов за бюджета на НЗОК: Начинът на плащане на онколекарствата поставя в риск лечението на пациентите

Текстът в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2023 година, който урежда механизма, по който Касата ще заплаща на лечебните заведения онколекарствата, слага в риск финансовата непоклатимост на лечебните заведения. Това сподели за Zdrave.net ръководителят на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов. Според него това ще докара до огромни проблеми в общинските и по-малките регионални лечебни заведения.

Припомняме, че по време на гласуването на бюджета в парламента именно този текст провокира разпалени диспути. Тогава имаше две разнообразни оферти по какъв начин да бъде променен – от ГЕРБ-СДС и от ПП-ДБ, само че нито едно от двете не беше признато. В последна сметка народните представители утвърдиха текста по вносител, съгласно който при заплащането на онколекарства в лечебните заведения НЗОК би трябвало да взима за референтна най-ниската цена от всички тръжни процедури в лечебните заведения, реализирана за даден медикамент през предходния месец. По време на дебатите проф. Ангелов назова текста " най-лошият вероятен вид " и моли да бъде подкрепено или неговото предложение, или това на доцент Васил Пандов, защото те са предложили " от малко малко допустими “ текстове.

Проф. Ангелов съобщи, че общинските лечебни заведения към този момент са алармирали Комисията по опазване на здравето и следва среща с тях. Той добави, че комисията е поискала още мнения в хода на общественото разискване от всички заинтригувани страни.

Според ръководителя ѝ актуалният текст създава предпоставка за несъблюдение на договорите, подписани след извършени публични поръчки, като на процедура той ги обезсмисля.

" С този текст се пази в по-голяма степен бюджетът на НЗОК, само че се ощетява бюджетът на лечебните заведения и се слага в риск лекуването на пациентите ", добави проф. Ангелов.

Всички желаеме бюджетът за медикаменти да се разходва оправдано, само че това не би трябвало да става за сметка на лечебните заведения, безапелационен бе ръководителят на здравната комисия.

" И не на последно място. Бюджетът на НЗОК се образува от здравноосигурителни вноски и той не би трябвало да преследва фискални цели, а в оптималната степен да задоволява потребностите на всички здравноосигурени лица ", сподели още проф. Ангелов.

Предстои да забележим дали ще има поправяне на въпросния текст, каквато поръчка беше дадена още по време на гласуването.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР